LAG Marinianis na studijskom putovanju u Francuskoj

Oliver Kranjčić novi je đakon u župi sv. Josipa
30.09.2014.
Savjet mladih donio program rada za 2015. godinu
30.09.2014.
Oliver Kranjčić novi je đakon u župi sv. Josipa
30.09.2014.
Savjet mladih donio program rada za 2015. godinu
30.09.2014.

LAG Marinianis na studijskom putovanju u Francuskoj

Uz podršku i na inicijativu Virovitičko-podravske županije predstavnici 8 lokalnih akcijskih grupa s područja Slavonije organizirali su, zajedno sa slavonskim županijama i njihovih desetak pčelarskih udruga, studijsko putovanje u Francusku u od 22. do 27. rujna.

Putovanje je osmišljeno kako bi se LAG-ovima približio način funkcioniranja LAG-ova u „staroj“ zemlji članici koja LEADER pristup primjenjuje već 20-ak godina, te kako bi se naši LAG-ovi upoznali s projektima koje su francuski LAG-ovi realizirali, odnosno koje već u ovoj fazi pripremaju u razdoblju 2014. – 2020. u okviru lokalnih razvojnih strategija u svojim ruralnim područjima. Dane su jasne smjernice i konkretni primjeri provedbe mjera kroz različite projektne aktivnosti te je naglašena potreba za institucionalnim povezivanjem interesnih grupacija i sektora u cilju provedbe i realizacije strategije.

Slavonskim pčelarima je ovaj posjet poslužio za kvalitetno sagledavanje i otklanjanje mogućih pretpostavki koje se u postupku zaštite izvornosti „Slavonskog meda“ mogu javiti kao okolnosti koje utječu na slijed i duljinu trajanja postupka registracije. Virovitičko-podravska županija je inicijator projekta „Zaštita oznakom izvornosti Slavonskog meda“ koji se od proljeća 2014. provodi na području Slavonije.

Kroz studijsko putovanje 42 sudionika u Francuskoj posjetili su LAG Cevennes, udruge i zadruge lokalnih pčelara, kao i poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koja se bave proizvodnjom i plasmanom meda, voća i povrća te ekoloških proizvoda. Kroz realizirano studijsko putovanje ostvaren je prvi korak prema budućoj uskoj suradnji i međusobnom povezivanje LAG-ova s područja Slavonije s LAG-ovima u Francuskoj. Lokalne akcijske grupe koje su posjetile Francusku: LAG Virovitički prsten, LAG Marinianis, LAG Papuk, LAG Zeleni trokut, LAG Karašica, LAG Baranja, LAG Vuka-Dunav, LAG Bosutski niz. (vpz.hr; Fotografije: LAG Marinianis)

Skip to content