LAG “Marinianis”: Iz IPARD-a dobiveno više od 870.000 kuna

VPŽ posjetila delegacija Velike Gorice
22.10.2014.
Predstavljena knjiga ”Crveni križ Slatina 1914.-2014.”
22.10.2014.

LAG “Marinianis”: Iz IPARD-a dobiveno više od 870.000 kuna

Lokalna akcijska grupa “Marinianis” zaprimila je od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odluku o dodjeli sredstava iz IPARD programa OPG-u Josiša Kovačeca iz Josipova. Ostvarena potpora iznosi 200.429,57 kuna, a tomu je uvelike pridonijelo pismo preporuke koje je dao slatinski LAG. Sredstva su dobivena kroz mjeru 101 „Ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju-traktori unutar sektora žitarica i uljarica i mjere ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda zajednice“. Iznos potpore iz IPARD programa predstavlja 55 posto od ukupnog iznosa prihvatljivog ulaganja. Doprinos EU sredstava je 150.322,18, a Republike Hrvatske 50.107,39 kuna. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo tom potporom osuvremenjuje postojeću proizvodnju, povećava kapacitete proizvodnje i stvara preduvjete za konkurentniji poljoprivredni proizvod. LAG “Marinianis” dodijeljenom potporom ostvaruje značajne bodove prema Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

LAG “Marinianis” objedinjuje područje šest jedinica lokalne samouprave na području Virovitičko-podravske županije – Slatinu i općine Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš, Sopje i Voćin. Zahvaljujući pismima preporuke slatinskog LAG-a sredstva iz IPARD u proteklih godinu dana odobrena su dvama poljoprivrednim gospodarstvima.
– Uz spomenuti OPG Kovačec ove je godine OPG-u Tihomira Matančića iz Bistrice odobrena potpora od 670.000 kuna, te je na taj način na naše područje privučeno ukupno 870.000 kuna iz IPARD sredstava za Mjeru 101. Uz to moram naglasiti da je LAG izdao još pet pisama preporuke koji su trenutačno u fazi evaluacije, a rezultati će biti poznati do kraja godine. Uz pisama preporuke koja mi dajemo kao akreditirani LAG, poduzetnici i poljoprivrednici dobivaju dodatan broj bodova što im omogućava veće izglede za ostvarivanje sredstava iz IPARD programa – objašnjava tajnik LAG-a “Marinianis” Milan Janković… (www.icv.hr, mru)

Cijeli tekst može se pročitati u Virovitičkom listu

Skip to content