U Kozicama obilježena 25. obljetnica osnivanja slatinske HVIDR-e

Održana 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine
16.06.2017.
Održan 19. koncert mladih slatinskih glazbenika u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Slatina
18.06.2017.

U Kozicama obilježena 25. obljetnica osnivanja slatinske HVIDR-e

Udruga HVIDR-a Slatina 18. lipnja 1992. uvedena je u registar udruga i taj datum određen je kao dan njezina osnivanja, premda je inicijativa pokrenuta dosta ranije. Na prostoru uz nogometno igralište NK Kozice u subotu, 17. lipnja prigodnim je natjecanjima u visećoj kuglani i kartanju bele te druženjem obilježena 25. obljetnica osnivanja slatinske HVIDR-e.

Prisutne je pozdravio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, čestitavši članovima udruge 25. obljetnicu osnivanja, a također je iskoristio priliku i potvrdio i daljnju podršku Grada Slatine radu i projektima Udruge. Pozdravio je aktivnost slatinske HVIDR-e na projektu Istina o pobjednicima, u sklopu kojega se provodi terenska nastava s učenicima osnovnih škola na području grada Slatine i pet okolnih općina. Ujedno je predložio da bi se obilježavanje značajnih datuma poput obljetnica akcija Oluja i Bljesak ili Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u slatinskim osnovnim školama bilo za same učenike poučnije i dojmljivije ako bi i neki članovi HVIDR-e osobno sudjelovali na školskom satu povijesti na kojem se spominju ove značajne obljetnice.

Prema riječima aktualnog predsjednika udruge Mate Bubaša, u 25 godina njezina postojanja na čelu HVIDR-e bili su Josip Kuruc, Josip Sertić, Ivan Buta i Drago Sadak.

HVIDR-a trenutačno broji 150 članova, a maksimalni broj članova bio je 225. Ne smanjuje se broj osoba s ratnim posljedicama, nego se invalidi kad ostvare neka svoja prava koja mogu ostvariti preko HVIDR-e odmaknu od udruge, a ostanu samo oni koji su zainteresirani za rad u njoj. HVIDR-a je dobra kad se rješava stambena problematika, kad se ostvaruju stipendije ili jednokratne pomoći, a čim dobiju iskaznicu za ostvarivanje nekih prava ili beneficija, mnogi jednostavno nestaju iz života udruge. No, koga nema – bez njega se može, i sadašnji broj članova sasvim je dovoljan za rad, kaže Bubaš.

Rezultati:

U visećoj kuglani pojedinačno najuspješniji bili su Josip Radočaj, Franjo Sterle i Ivan Medved, a ekipno prvo mjesto zauzela je HVIDR-a Orahovica, druga je bila HVIDR-a Slatina, a slijede Županijska HVIDR-a, Branitelji Kozica i HVIDR-a Virovitica. U beli ekipno pobjednik je HVIDR-a Orahovica, ispred Branitelja Koztica, na treće mjesto plasirala se HVIDR-a Slatina, a slijede HVIDR-a Virovitica i Županijska HVIDR-a. Sveukupni pobjednik igara je HVIDR-a Orahovica, druga je HVIDR-a Slatina, treći su Branitelji Kozica, četvrta je HVIDR-a Virovitica, a posljednje mjesto čuva HVIDR-a Virovitičko-podravske županije. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content