Konstituirano slatinsko Gradsko vijeće, za predsjednika izabran Damir Jakšić iz Domovinskog pokreta iz kojega dolazi i dopredsjednica Tamara Palčić

Grad Slatina i ove godine sufinancira pomoćni nastavni materijal svim osnovnoškolcima na slatinskom području
09.07.2021.
Uzavrelu atmosferu u Slatinu donijela Pravila igre
12.07.2021.
Grad Slatina i ove godine sufinancira pomoćni nastavni materijal svim osnovnoškolcima na slatinskom području
09.07.2021.
Uzavrelu atmosferu u Slatinu donijela Pravila igre
12.07.2021.

Konstituirano slatinsko Gradsko vijeće, za predsjednika izabran Damir Jakšić iz Domovinskog pokreta iz kojega dolazi i dopredsjednica Tamara Palčić

Jučer je u Hrvatskom domu u Slatini održan drugi pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća Grada Slatine koji je urodio plodom.
Naime, postignutim sporazumom vijećnika Domovinskog pokreta, Fokusa i SDP-a kreirana je većina u Gradskom vijeću od 8 vijećnika dok će koalicija HDZ-HSLS sa svojih sedam mandata ostati oporba.

Sjednicu je otvorio pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok kojega je nakon usvajanja dnevnog reda uz jednu dopunu, zamijenio Igor Fazekaš kao član Gradskog vijeća koalicije HDZ-HSLS čija je kandidacijska lista dobila najviše glasova na proteklim lokalnim izborima.

Sjednicom je predsjedao vrlo kratko budući da su gradski vijećnici ovoga puta uspjeli izabrati predsjednika Gradskog vijeća. Pred vijećnicima su se našla dva prijedloga od kojih su sa 8 glasova za i 7 protiv povjerenje iskazali Damiru Jakšiću iz Domovinskog pokreta kojega je predložila Komisija za izbor i imenovanja u sastavu Ivana Škrlec, Ivona Balić, Dario Vrbaslija i Ksenija Plantak, a pod predsjedanjem Tome Tomića, tako da Igor Fazekaš kao prijedlog kluba vijećnika HDZ-HSLS ni ovoga puta nije uspio zasjesti na tu dužnost.

Nakon što se novoizabrani predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić zahvalio svima na izboru i ukazanom povjerenju, izabrana je i njegova zamjenica tako da će dužnost dopredsjednice GV u narednom razdoblju obnašati Tamara Palčić također iz Domovinskog pokreta.

Gradski su vijećnici potom na prijedlog vijećnice Martine Tepeš odali počast minutom šutnje nedavno preminuloj odgojiteljici Dječjeg vrtića Zeko Slatina Snježani Vereš.

U nastavku sjednice kojoj su uz svih 15 gradskih vijećnika prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, vijećnici su jednoglasno izabrali predsjednike i članove odbora.
Tako je za predsjednicu Odbora za Statut i druge opće akte izabrana Snježana Žilavi, a članovi su Dalibor Medved, Martina Tepeš, Izabela Jelačić i Josip Hetrih.

Novi predsjednik Odbora za financije i Proračun je Dario Vrbaslija dok su članovi Damir Jakšić, Tamara Palčić, Darija Krznarić i Igor Fazekaš.

Odborom za prostorno uređenje, komunalno – stambene djelatnosti i zaštitu okoliša predsjedat će Dragan Jovanić, a za članove su izabrani Milan Maurer, Goran Lacković, Ivan Baltić i Marija Majer.

Nova predsjednica Odbora za društvene djelatnosti je Nikolina Tomić dok su izabrani članovi Robert Hodak, Sanja Mrzljak Jovanić, Martina Tepeš i Ivona Balić.

Na kraju je izabran i predsjednik Odbora za utvrđivanje prijedloga javnih priznanja. Tu će dužnost po položaju obnašati gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, a za članove su izabrani Damir Jakšić, Ksenija Plantak, Dario Vrbaslija i Igor Fazekaš.

Iscrpivši sve točke dnevnog reda predsjednik Gradskog vijeća Damir Jakšić zaključio je rad konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Slatine u novom sazivu čine vijećnici iz redova HDZ-HSLS Igor Fazekaš, Ivica Pavin, Marija Majer, Tomo Tomić, Ivana Škrlec, Ivona Balić i Jovana Prpić.

Iz Domovinskog pokreta vijećnici su Damir Jakšić, Nikolina Tomić, Tamara Palčić i Snježana Žilavi. Fokus ima dva mandata, a vijećnici su Dario Vrbaslija i Martina Tepeš, dok su SDP-ove vijećnice Sanja Mrzljak Jovanić i Ksenija Plantak.

Nakon zajedničkog fotografiranja na Trgu sv. Josipa svoj osvrt na konstituiranje Gradskog vijeća Grada Slatine iznijeli su predsjednici stranaka koje su osvojile određen broj mandata u Gradskom vijeću.

Tako je u ime SDP-a Ksenija Plantak istaknula kako ovoga trenutka nije bilo najbolje vrijeme za inzistiranje na nekim stvarima koje su ih smetale u prošlom mandatu, te su se zajedno s Domovinskim pokretom i Fokusom odlučili na tri mjeseca probnog rada s „džentlmenskim“ dogovorom da se neke stvari promijene u radu Gradske uprave i gradskih tvrtki s čim su se složili, kako je rekla, svi predsjednici stranaka s obzirom na nadolazeći period korištenja europskih fondova i Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

– U slučaju da vidimo da se stvari ne mijenjaju mi ćemo vrlo brzo biti isto konstruktivna oporba, no u ovom trenutku nećemo biti kamen razdora i kočenja,  – istaknula je Ksenija Plantak izrazivši želju da Grad Slatina ipak iskoristi ovaj mandat i povuče znatna sredstva iz EU fondova u nadolazećem periodu.

Zadovoljstvo postignutim dogovorom iskazao je Ilija Nikolić, predsjednik Domovinskog pokreta koji je s vijećnicima Fokusa i SDP-a sklopio jednu programsku shemu u trajanju od tri do pet mjeseci te izrazio nadu da će se u tom razdoblju kroz pet zacrtanih točaka vidjeti napredak i rad svih dionika za boljitak grada.

– Nadam se da ćemo biti konstruktivni sve četiri godine mandata koje su pred nama te pozivam sve vijećnike da zaboravimo na politike i zajedničkim radom pomognemo svome gradu. Nadam se da nećemo morati na nove izbore, ali i za to smo spremni, – istaknuo je Nikolić.

Dario Vrbaslija je istaknuo kako je njihova ideja bila jedinstveno Gradsko vijeće koje bi povezalo i lijeve i desne opcije s Fokusom u centru, te su na prvoj konstituirajućoj sjednici išli s prijedlozima da se podrže kandidati za predsjednika Gradskog vijeća iz stranaka s manjim brojem mandata što nije naišlo na pozitivan odjek.

– Bez obzira na to mi ćemo u ovoj „većini“, odnosno programskoj suradnji biti također jedan korektiv ovog saziva Gradskog vijeća, te pokušati na pozitivan način sudjelovati i djelovati, – istaknuo je Vrbaslija izrazivši nadu da će slijedeće četiri godine donijeti pozitivne promjene i da će svi zajedno činiti pozitivne stvari za naš grad.

Ispred koalicije HDZ-HSLS s najvećim brojem vijećnika u ovom Gradskom vijeću Igor Fazekaš je istaknuo kako smo nakon provedenih lokalnih izbora danas svjedoci jednog novog političkog eksperimenta, te da će oni definitivno biti jedna konstruktivna i kritička oporba.

– Definitivno ćemo pokušati sa svim onim što možemo, što znamo, što smo prezentirali u našem izbornom programu, grad Slatinu dići na jednu višu razinu. Na žalost ova programska potpora koju su potpisali Domovinski pokret, SDP i Fokus nije ostvariva iz razloga što je Nacionalni program za oporavak već odrađen, ali mi ćemo učini sve da grad Slatina zaživi jednim drugim, drugačijim, boljim, transparentnijim svjetlom. Iskreno se nadam da ćemo svi zajedno raditi za boljitak Slatine bez obzira na nedosljednosti pojedinih gradskih vijećnika, no vidjet ćemo na koji će način ova koalicija završiti, a mi smo definitivno voljni i spremni za rad zajedno s našim dužnosnicima kako bi grad Slatinu usmjerili u dobrom pravcu, – rekao je Fazekaš.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content