Komemoracijom odana počast žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca

Obavijest zakupcima o sklapanju Ugovora o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta
04.09.2018.
“Glasnici istine” organizirali 5. ultramaraton “Kroz Virovitičko-podravsku županiju” Kladare – Stara Jošava
04.09.2018.

Komemoracijom odana počast žrtvama Četekovca, Čojluga i Balinaca

dav

Danas je na četekovačkom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji započeo upravo u to vrijeme 1991. neprijateljskim minobacačkim napadom što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra na ovom području.
Toga je dana svoje živote izgubilo 24-ero nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije. U Općini Mikleuš tijekom Domovinskog rata za slobodu Domovine živote je dalo 34 mještana.

Uoči same komemoracije HVIDR-a Slatina i ove je godine u znak sjećanja na nevine žrtve Četekovca, Čojluga i Balinaca, organizirala “Hodnju za nevine žrtve Četekovac-Mikleuš”, a učenici OŠ Mikleuš, također su s početkom u 9,05 sati, na školskom igralištu u Mikleušu, pustili 34 bijela balona u znak sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata na području Općine Mikleuš.

U nazočnosti rodbine, prijatelja i suboraca poginulih žrtava Domovinskog rata s ovoga područja komemorativni skup je nakon pozdrava Domovini započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, koje su položili: obitelji žrtava s  Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zatim izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz pomoćnika Nenada Križića, izaslanik načelnika Glavnog stožera oružanih snaga RH pukovnik Robert Poljak, saborski zastupnici Vesna Bedeković i Tomislav Žagar, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović sa zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, načelnik Općine domaćina, Mikleuša Milan Dundović, gradonačelnik prijateljskog grada Donja Stubica Nikola Gospočić sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak sa suradnicima… te brojna izaslanstva gradova i općina, kao i braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca nazočnima se obratio načelnik Općine Mikleuš Milan Dundović koji se prisjetio prvog dana kada je govorio na ovom mjestu, koliko je bilo teško pronaći riječi kojima bi se opisala ta jesen i sve ono što je pogodilo ovaj kraj, a ni danas nije lakše. „Bol je i dalje ista, bol koja je u početku poticala želju za osvetom, a koja je sada prerasla u bol koja želi pravdu.“ – rekao je Dundović te zaključio kako se ne smije prestati pričati o Domovinskom ratu i prepustiti zaboravu, već prenijeti istinu novim generacijama, posebno djeci i mladima koji će ove žrtve sačuvati od zaborava.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u svom se obraćanju prisjetio natpisa sa spomen-ploča roda Zrinskih i Frankopana „Uvijek živi onaj tko umre pošteno“  i da nema primjerenijeg natpisa od ovog kako bi se označila mjesta vječnog počinka mučenika Četekovca, Čojluga i Balinaca koji počivaju na ovom groblju kao žrtve mržnje čije su posljedice stravične i to ne samo na ovom dijelu slavonske ravni nego u čitavoj Hrvatskoj i krajevima gdje žive Hrvati, te da je naša sveta dužnost sačuvati od zaborava uspomenu na njihovu žrtvu.

Nazočnima se obratio i Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:
Okupili smo se danas ovdje kako bi našim poginulim hrvatskim braniteljima i civilima dostojanstveno odali počast, onima koji su braneći svoja ognjišta nesebično polagali svoje živote za slobodnu Hrvatsku kada su ginuli nevini civili u svojim dvorištima i svojim kućama.
Ja znam da vama obiteljima žrtava vrijeme ne liječi rane, ono vas samo uči kako nositi tu svoju bol i zbog žrtve, zbog svih ratnih tegoba naših preživjelih branitelja i civila, naša zadaća je trajna skrb i potpora, zaštita prava i očuvanje digniteta Domovinskog rata. I danas na ovoj komemoraciji pozivam vas da čuvamo tu istinu i sjećanje na sve ponosne hrvatske branitelje, sve hrabre ljude i civilne žrtve koji su ušli u svijest svoga naroda kao moralna veličina i temelj društva.“–
rekao je ministar Medved.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, Josip Đakić u svom je obraćanju između ostaloga poručio:
Danas kada se po 27 put okupljamo i klanjamo ovoj velikoj žrtvi te zajedno dijelimo tugu sjećajući se stravičnog masakra, što reći za utjehu, nemam riječi, osim da nema oprosta za one koje su počinili ubojstvo, razbojstvo, pljačku i palež, to u zakonu ne piše. Ne možemo umanjiti bol, ali možemo uvijek biti na raspolaganju u životu kako bi bili ponosni na ovu žrtvu koja je utkana u slobodu hrvatske Domovine, a mi smo dužni brinuti da i ova žrtva doživi satisfakciju.“  – rekao je Đakić.

Izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i njen savjetnik za branitelje, Ante Deur nazočnim se obratio riječima:
„Ovdje stojimo na ovom svetom mjestu ne samo s punim pijetetom i poštovanjem prema ovim žrtvama nego smo se u svojim mislima vratili u to vrijeme Domovinskog rata, koje je bilo vrijeme ponosa stvaranja slobodne Hrvatske. Mi kao suborci, kao dužnosnici i kao svjedoci toga vremena sve to moramo nositi u sebi i prenositi to svjedočenje i pred vama, pred Bogom, pred svima. Uistinu sve ove godine pokraj sve ove boli koje nosite vi obitelji žrtava, budite i ponosni jer su sve vaše žrtve stvarale našu lijepu Domovinu koju imamo danas.“ – rekao je Deur.

Na kraju komemorativnog skupa u Četekovcu molitvu za sve žrtve predvodio je novobukovački župnik Mario Matijević.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content