Jučerašnjim bogatim programom Slatina nastavila slavlje svog rođendana

Održana 24. smotra folklora povodom Dana grada Slatine
03.09.2018.
Sutra (4. rujna) u Četekovcu komemoracija žrtvama Čojluga, Četekovca i Balinaca
03.09.2018.
Održana 24. smotra folklora povodom Dana grada Slatine
03.09.2018.
Sutra (4. rujna) u Četekovcu komemoracija žrtvama Čojluga, Četekovca i Balinaca
03.09.2018.

Jučerašnjim bogatim programom Slatina nastavila slavlje svog rođendana

dav

U okviru obilježavanja Dana grada Slatine i 721. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine jučer je u Slatini unatoč prevrtljivom vremenu i više nego uspješno održan 5. slatinski sajam “Kako su radili naši stari” čiji su organizatori Grad Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Savjetodavna služba Slatina, a medijski pokrovitelj Radio Slatina.

Sajam je započeo kulturno-umjetničkim programom koji su pripremili polaznici Dječjeg vrtića Zeko Slatina koji su se predstavili plesnom točkom „U Slatini je kućica“, zatim Folklorna skupina „Kolo“ OŠ E. Kumičića Slatina koja se predstavila „Dječjim igrama iz Podravine“, te učenici OŠ Josipa Kozarca koji su izveli dvije točke: 2. a razred plesnu točku „Volim se gibat“, 2. b razred scensku igru „Slon i mrav“.

Nakon pozdravnih riječi direktorice Turističke zajednice Grada Slatine Vanje Lazić sajam je prigodnim govorom otvorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić koji he potom obišao sve štandove sajma.

Slatinska Udruga ličana Vila Velebita pripremila je uz pomoć vrijedne ekipe učenika kuhara Industrijsko-obrtničke škole Slatina i njihove prof. Blaženke Kovač, za sve posjetitelje sajma pravi „Lički doručak“, a njihov je štand odisao ličkom simbolikom i privukao puno pozornosti posjetitelja sajma gdje je podijeljeno 450 porcija koje su odisale mirisima i okusima ličkog pršuta, sira, krumpira, uštipaka…

Nakon  „Ličkog doručka“ povodom Dana Grada u Župnoj crkvi Sv. Josipa u Slatini služena je misa za Grad Slatinu. Misu su vodili župnik Župe sv. Josipa Dragan Hrgić i župnik Župe bl. Ivana Merza Nikola Jušić. Župnik Dragan Hrgić na kraju svete mise je čestitao Dan Grada župljanima te se zahvalio gradskim vlastima na pomoći koju ukazuju župama na području Grada. Svetoj misi u ime Grada Slatine prisustvovali su zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija i pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić.

Brojni izlagači na Sajmu uz izložbeni dio na svojim štandovima organizirali su i razne radionice u kojima su posjetiteljima prezentirani stari zanati i običaji, tako su posjetitelji između ostaloga mogli vidjeti tehnike heklanja raznih proizvoda u organizaciji kućne radinosti Ljube Blažević iz Mikleuša, zatim demonstraciju procesa štrikanja, kao i predenje lana na kolovratu koje su prikazale žene iz Udruge rukotvorina Zdenci.
Učenička zadruga Zalathnuk OŠ E. Kumičića Slatina prikazala je filcanje vune, Učenička zadruga Sekvoja OŠ J. Kozarca izradu aromatičnih jastučića, a Udruga žena Josipovo izradu cvijeća od tkanina.

I ove godine na sajmu se mogla vidjeti raskoš rukotvorina koje su izradili članovi Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina i Društva multiple skleroze Virovitičko-podravske županije.

Marina Kurdi iz Čađavačkog Luga prezentirala je pečenje domaćeg pekmeza od šljiva na starinski način uz pomoć djelatnika javnih radova i vrijednih djelatnica slatinske Gradske uprave koje su ujedno u suradnji s Maticom slovačkom iz Miljevaca kuhale kukuruz. Za vrijeme trajanja sajma skuhano je pet kotlova pekmeza, a kukuruza i više, te je sve podijeljeno posjetiteljima koji su uz to mogli kušati i razne delicije od kukuruza koje su pripremile članice miljevačke Matice slovačke.  
Predstavili su se i gotovo svi pčelari sa slatinskog područja tako da na sajmu nije nedostajalo meda svih vrsta koji su posjetitelji mogli i kušati, te zaliti s kapljicom vrhunskog vina koja su izložili članovi Udruge vinogradara „Slatinsko vinogorje“.

Posebno je veselo bilo u dijelu gradskog parka gdje su se smjestili gosti iz Sopja  koji su doveli cijeli tim. Tako je Udruga sportske rekreacije ”Sport za sve”, ”Podravac” iz Sopja prikazala stare sportove u koje su se ponajviše uključili najmlađi posjetitelji sajma. Bilo je tu i sopjanskog bošpora s kobasicama i domaćim mesom iz masti uz domaći sok od jabuke. Posebna zanimljivost bila je Pucanje pucavki (kokica) na starinski način.

Sopjani su pripremili i izložbu jabuka i oraha uz degustaciju domaćih kolača, te izložbu opreme za skupljanje pčelinjeg otrova, meda, električnih pastira i opreme za valjanje pilića.

Za ručak je Grad Slatina za sve posjetitelje pripremio čobanac uz promotivnu cijenu od 5 kuna kako bi se prikupila sredstva za nabavu igrala za djecu, koja će se smjestiti oko paviljona u Parku 136. slatinske brigade.

U sklopu programa održana je aukcija slika likovnih radova  članova Društva naša djeca Slatina, kao i još jedan Dječji kutak „Veseli sat“, te Gala program Kluba ritmičke gimnastike „Pirueta“ iz Virovitice.

Udruga dijabetičara Slatina organizirala je također u parku akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Program je nastavljen 24. smotrom folklora i koncertom zadarske klape „Puntamika“.

Uz organizatore ovog vrlo uspješnog programa unatoč povremeno lošem vremenu, treba svakako pohvaliti i djelatnike javnih radova koji su Park 136. slatinske brigade nakon svih jučerašnjih događanja vrlo uspješno doveli u redovno stanje kako bi Slatinčani mogli uživati u svom lijepom i čistom gradu. (www.radioslatina.hr)

Skip to content