Jučer u Slatini započeo dvodnevni 1. znanstveno-stručni skup „Utjecaj pandemije na rad društvenih djelatnosti i poslovnog sektora“ slatinskih Vretenaca

U Slatini predstavljen projekt „Revitalizacija Parka 136. slatinske brigade“
14.05.2021.
Održana završna konferencija projekta „EPIcentar Sequoia Slatina“
14.05.2021.
U Slatini predstavljen projekt „Revitalizacija Parka 136. slatinske brigade“
14.05.2021.
Održana završna konferencija projekta „EPIcentar Sequoia Slatina“
14.05.2021.

Jučer u Slatini započeo dvodnevni 1. znanstveno-stručni skup „Utjecaj pandemije na rad društvenih djelatnosti i poslovnog sektora“ slatinskih Vretenaca

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac, Slatina organizator je 1. znanstveno-stručnog skupa pod nazivom „Utjecaj pandemije na rad društvenih djelatnosti i poslovnog sektora“.

Riječ je dvodnevnom događaju koji je jučer u multifunkcionalnoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Slatina, ugostio respektabilne stručnjake različitih profila s područja grada Slatine, Virovitice i Slavonskoga Broda koji će progovoriti o utjecaju pandemije Covid-19 na zdravstvo, školstvo, nevladine organizacije, kulturu, turizam, ali i o utjecaju pandemije na poslovni sektor.

Na samom početku sve nazočne je pozdravila volonterka slatinskih Vretenaca Julijana Pavlešić, a potom je to isto učinila i predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Patricija Karaman koja je tom prigodom istaknula kako je ovaj skup jedna od aktivnosti kojom će Vretenci obilježiti Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama, koji se inače obilježava 16. svibnja.

– Mi se kroz cijeli mjesec svibanj imati razne aktivnosti. Osim skupa organizirali smo i Tjedan obitelji gdje su se naši korisnici i njihove obitelji cijeli tjedan družili i imali brojne aktivnosti na temu zbližavanja obitelji, a isto tako uključili smo se u akciju Udruge Bjelovar koja se naziva „Učini koraka par za UOSIT Bjelovar“ u sklopu koje su naši korisnici svaki dan prešli 5000 metara s ciljem da svaki kilometar košta jednu kunu, i na taj način ćemo pomoći bjelovarskoj udruzi koja skuplja sredstva za svoj prostor, – rekla je predsjednica Karaman te dodala:

– Kako je znanstveno-stručni skup prva takva aktivnost Udruge, a s ciljem što uspješnije provedbe, u organizaciji su nam pomogle dvije udruge iz Slavonskog Broda, Udruga Plavi cvijet – Udruga roditelja i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra i Udruga odgajatelja „Loris“ koje imaju iskustva u organizaciji ovakvih skupova. Osim njih pomogli su nam kao pokrovitelji, Veleučilište u Virovitici i Turistička zajednica Grada Slatine, kao i Poduzetnički inkubator Slatina koji nam je ustupio prostor u kojemu udruga trenutačno i djeluje. Svima njima od srca hvala kao i svim posjetiteljima koji su se uključili u rad skupa. Odaziv je bio i veći ali zbog pridržavanja epidemioloških i drugih mjera morali smo ograničiti broj posjetitelja, – rekla je Karaman istaknuvši nadu kako će se ovaj skup kao primjer dobre prakse nastaviti održavati i ubuduće.
Također je najavila mogućnost održavanja krajem godine sličnu konferenciju koja bi uključivala isključivo stručnjake edukacijsko-rehabilitacijskog profila i rad s djecom s teškoćama.

– Ovoga puta smo htjeli uključiti i druge sektore na području našega grada da vidimo kako smo se zapravo svi snašli u ovo vrijeme Covida, a svrha skupa je da se ljudi osvijeste, te uvide da u njihovom, odnosno našem gradu postoji jedna ovakva udruga kao što je naša koja se nastoji ravnopravno uključiti u život zajednice. Stoga nastojimo u naš rad uključiti i druge da pokažemo da on nije jednoličan, te želimo ostvariti suradnju s raznim udrugama i institucijama te ostvariti kontakt s našim sugrađanima, – zaključila je predsjednica Patricija Karaman te službeno otvorila 1. znanstveno-stručni skup slatinskih Vretenaca.

S nekoliko riječi skup je pozdravio i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.

– Pandemija uzrokovana virusom COVID – 19 već drugu godinu otežava normalan život a njezine  posljedice su vidljive u svim sektorima gospodarstva kao i u ostalim društvenim djelatnostima.

Uzimajući u obzir sektor gospodarstva moram napomenuti da je Grad Slatina poduzetnicima s područja Grada Slatine pomogao u nekoliko navrata. Tako je Grad Slatina do sada kroz Program mjera poticanja razvoja srednjeg i malog poduzetništva na području Grada Slatine isplatio preko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava. Također je u prethodnom razdoblju kroz razna oslobađanja od plaćanje obveze komunalne naknade i potpore za kupnju zemljišta oslobodio poduzetnike koji razvijaju svoju poslovnu aktivnost te tako potiču nova zapošljavanja na području Grada Slatine u vrijednosti oko jedan milijun kuna.

U 2021. godini također je objavljen prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora kroz Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine te je za taj poziv predviđeno 750.000,00 kuna. Preostali iznos bit će na raspolaganju poduzetnicima drugim Javni pozivom u rujnu ove godine.

Grad Slatina je također i u ovo vrijeme pandemije uzrokovane Covidom mislio i na one najugroženije skupine poduzetnika kojima je rad ograničen Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Tako je Grad raspisao tri Javna poziva u ožujku i studenom 2020. godine te u travnju 2021. godine. Grad je kroz mjere oslobađanja od plaćanja obveze komunalne naknade, te dodjele bespovratnih potpora dodijelio ukupno 420.000,00 kuna pomoći, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te napomenuo kako je kao rezultat ove politike na području Grada Slatine zaposlenost od 2016.-2020. godine povećana do 15%.
Također zahvaljujući Programu mjera broj novoosnovanih obrta u periodu od 2018. -2020. godine porastao je s 32 na 46 novootvorena obrta. 

– Nadam se da će se situacija s pandemijom uskoro početi smirivati, ali da će ovakva dobro uspostavljena praksa suradnje i pomoći Grada Slatine i poduzetnika nastaviti i dalje, kao i suradnja Grada s udrugama među kojima su i slatinski Vretenci, – zaključio je gradonačelnik te im zaželio uspješan rad na dvodnevnom skupu.

Nazočne je pozdravio i ravnatelj Tehničke škole u Virovitici Ivan Kućan koji ih je obradovao dobrim vijestima.

– Mislim da je tema skupa jako dobro odabrana jer osim velikog utjecaja na gospodarstvo Covid je utjecao i na školstvo, a ono što sam ja kao ravnatelj primijetio najviše je utjecaja bilo na emocije učenika i sada smo tek vidjeli koliko smo mi društvena bića, koliko nam nedostaju druženja i zajedništvo. Iako nam je bilo teško, mi smo se prilagodili novonastaloj situaciji, a danas smo primili odlične vijesti, naime i u sklopu online nastave bavili smo se izvannastavnim aktivnostima te smo dobili državnog prvaka na natjecanju medicinskih škola u konkurenciji 24 medicinske škole i s tri boda prednosti od drugoplasiranog. Naša je škola osvojila i treće mjesto na državnom natjecanju u programu šumarstva, – pohvalio se ravnatelj Kućan te se osvrnuo i na poteškoće s kojima se susreću profesori za vrijeme Covida u nadi da ćemo se što prije vratiti normalnom životu.  

Skup je nastavljen izlaganjima predavača, tako su sudionici skupa jučer imali prigodu poslušati izlaganje ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije Miroslava Venusa na temu „Epidemiologija bolesti COVID-19 i njezin utjecaj na živote svih nas“.

Dekan Veleučilišta u Virovitici Oliver Jukić govorio je o Iskustvima Veleučilišta u Virovitici u provedbi nastave tijekom pandemije COVID-19.

Zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora Virovitičko-podravske županije Josip Hetrih govorio je o Utjecaju koronavirusa na poduzetništvo Virovitičko-podravske županije.

Direktor Turističke zajednice Grada Slatine Jurica Bosak osvrnuo se na Utjecaj pandemije na rad Turističke zajednice Grada Slatine, dok je kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić, govorio o Utjecaju pandemije u komunikaciji Muzeja i publike.

Nataša Valinčić iz Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina ukazala je na činjenicu Koliko je pandemija utjecala na učenje, poučavanje i realizaciju školskog kurikuluma?

Prvi dan skupa zaključen je videoprikazom “Naša iskustva tijekom pandemije Covid-19” Senke Jung, Gorana Grahovca i Mateja Teglovića, članova Udruge Vretenac, a znanatveno-stručni skup nastavlja se i danas s početkom u 17 sati u Poduzetničkom inkubatoru Slatina.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content