Javna vatrogasna postrojba Grada Slatine dobila novo vatrogasno vozilo

Nastavljaju se radovi na uređenju gradskog groblja u Slatini
12.08.2021.
Uređuje se staroškolsko igralište u Slatini
13.08.2021.
Nastavljaju se radovi na uređenju gradskog groblja u Slatini
12.08.2021.
Uređuje se staroškolsko igralište u Slatini
13.08.2021.

Javna vatrogasna postrojba Grada Slatine dobila novo vatrogasno vozilo

Jučer je u Policijskoj akademiji u Zagrebu održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila nabavljenih u sklopu projekta ”Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”.

Ovaj je projekt realiziran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.  koji vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a isti se provodi u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom.

Na jučerašnjoj svečanosti uručeno je 15 novih vatrogasnih vozila, a zahvaljujući Vatrogasnoj zajednici Virovitičko-podravske županije i odluci Zapovjedništva jedno je pripalo Javnoj vatrogasnoj postrojbi Slatina.
Tako su zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus i vatrogasac Marijan Pšibila otputovali po novo šumsko lako vozilo marke Mercedes-Benz, opremljeno s vrhunskom suvremenom opremom u vrijednosti 2,3 milijuna kuna.

Tom prilikom danas je na prostoru Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine održana svečana primopredaja novog vatrogasnog vozila na kojoj je nakon postrojavanja vatrogasne postrojbe pod zapovjedništvom Stjepana Venusa, te intoniranja hrvatske i vatrogasne himne u ime Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije sve nazočne pozdravila županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus u nazočnosti tajnika iste Davida Tržića.

Tom je prigodom istaknula kako joj je iznimna čast što na ovaj povijesni dan za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Slatine može dodijeliti ključeve najvrjednijeg vozila koje je ikad došlo u ovu postrojbu.

– Vi ste kao glavna operativna snaga istočnog dijela županije dolaskom ovog vozila postali i najopremljenija postrojba u Virovitičko-podravskoj županiji. Posredstvom svih onih aktivnosti koje se ovdje održavaju u proteklih deset godina na neki su način Javna vatrogasna postrojba Grada Slatine i Vatrogasna zajednica Grada Slatine postali središte vatrogastva Virovitičko-podravske županije. Zahvaljujem vam na tome i čestitam na ovom vozilu koje ćete nakon niza edukacija moći operativno koristiti u svrhu vatrogasnih intervencija budući da se radi o vozilu opremljenom suvremenom tehnologijom, a slična će vozila stizati ovdje i u narednom periodu, – rekla je županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus te se zahvalila svima koji su posredovali da JVP Slatina dobije ovo vozilo. To su prije svega zapovjednici cijele Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije koji su to odobrili jednoglasno, zatim Ministarstvu unutarnjih poslova, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini.

Zahvalu na ovom vozilu uputili su i predsjednik VZG Slatine Branko Belošević i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić u nazočnosti svog zamjenika Ilije Nikolića.

– Jedno ovakvo vozilo nam je izuzetno potrebno s obzirom na konfiguraciju  terena na ovom našem području koji je većinom brdski, te je nepristupačan za naša dosadašnja vozila, – istaknuo je Belošević.

– Dijelim vašu radost što smo na neki način okrunili sve ono što radimo proteklih nekoliko godina, a kroz koje su se i Vatrogasna zajednica i Javna vatrogasna postrojba Grada Slatine opremile na onaj pravi način te smo jednom zajedničkom sinergijom uspjeli doći do velike razine operativne opremljenosti. Nadam se da će potrebe za intervencijama biti što manje, a da će spremnost biti što veća tim više što ćete umjesto na simulacijama, moći vježbati na ovakvom vrhunski opremljenom vozilu iz prve ruke, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te najavio sljedeći korak:

– Nadam se da ćemo uspjeti ovu postrojbu preseliti u novi prostor na slatinskoj obilaznici. U ovom ciklusu projekata koje će financirati Europska unija imamo vrlo brzo spreman projekt koji će omogućiti jednu novu zgradu i uređen prostor gdje će slatinska Javna postrojba imati sve ono što u ovom, sada već premalom prostoru nedostaje. To nam je cilj o kojemu se već duže vremena razgovara, a već sljedeći tjedan dogovoreni su prvi sljedeći koraci koji vode finalizaciji projektiranja i stvaranja svih preduvjeta kako bi se konkretno moglo krenuti u taj veliki projekt koji će biti kruna svih napora u posljednjih nekoliko godina, – zaključio je gradonačelnik.

Novo šumsko lako vozilo potom je posvetio vlč. Nikola Legac, dosadašnji upravitelj Župe Presvetog Trojstva u Turnašici i dušobrižnik u Općoj županijskoj bolnici u Virovitici, a koji je od 1. kolovoza u Slatini župnik in solidum, što znači pomoćnik i suradnik upravitelja Župe Dragana Hrgića.

Zapovjednica Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije Mateja Fras Venus potom je uručila ključeve novog vatrogasnog vozila zapovjedniku JVP Grada Slatine Stjepanu Venusu koji se zahvalio svima koji su doprinijeli nabavi novih vatrogasnih vozila na području cijele Hrvatske što je trajalo oko četiri godine te je nabavljeno 91 vatrogasno vozilo u sklopu modernizacije vatrogasnih postrojbi RH. Tom je prigodom istaknuo kako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prilikom primopredaje vozila na Policijskoj akademiji u Zagrebu rekao da je dao nova zaduženja kako bi se pokrenuli novi projekti kojima bi se nastavila nabava novih vatrogasnih vozila.
Zahvalio se također na jednoglasnoj odluci Zapovjedništvu VZ VPŽ da upravo Slatina dobije ovakvo vozilo, kao i Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatini koji su također potpora Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Slatine kako bi bila što spremnija za izazove kod vatrogasnih intervencija, osobito požara otvorenog prostora.

– Zbog dosta brdovitog i nepristupačnog terena na našem području ovakvo vozilo nam je zaista potrebno, ali se nadam da će ono više služiti za vježbe nego stvarne intervencije, – zaključio je zapovjednik Venus.

Na kraju je uslijedila probna vožnja Slatinom, a prvi su čast provozati se u novom šumskom lakom vozilu imali slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, dok je za volanom bio vatrogasac Marijan Pšibila.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content