Jaja kokoši hrvatica na slatinskim stolovima

Koncert tamburaškog orkestra GŠ Požega
20.02.2015.
Natječaj za dodjelu stipendija od 1.000 kn mjesečno
20.02.2015.
Koncert tamburaškog orkestra GŠ Požega
20.02.2015.
Natječaj za dodjelu stipendija od 1.000 kn mjesečno
20.02.2015.

Jaja kokoši hrvatica na slatinskim stolovima

Grad Slatina i Savjetodavna služba zajedničkim su snagama u vijećnici Grada Slatine održali okrugli stol na kojem je prezentirana kvaliteta jaja kokoši hrvatica, a na kojem su prisustvovali predstavnici slatinskih škola, vrtića i drugih javnih ustanova koje u svom sastavu imaju kuhinje ili koje u svom radu imaju doticaj s prehrambenim proizvodima.

Goste i predavače, Zlatka Janječića s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Tihanu Bišćan iz Savjetodavne službe, pozdravili su slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš i službenica za gospodarstvo i razvoj Grada Slatine Vera Radaš.

Iz izlaganja profesora Janječića prisutni su mogli doznati podatke zašto odabrati baš jaja kokoši Hrvatica, a ne ona iz trgovačkih centara. Jaja kokoši Hrvatice, osim što se uzgajaju isključivo na lokalnim obiteljskim gospodarstvima, imaju veću količinu žutanjka, a i veću količinu karotenoida (prirodne boje) u istom, koji nije termolabilan kod termičke obrade poput jaja dobivenih iz kaveznog uzgoja. Navedene osobine jaja kokoši Hrvatica, kako doznajemo, poprilično utječu i na konačnu kvalitetu kolača spravljanih s njima, a ne s onima iz ”konfekcijskog” uzgoja .

U čak 17 hrvatskih županija provodi se uzgoj kokoši Hrvatica, no upravo se u Slatini najdalje otišlo s obzirom na višegodišnje provođenje projekta koji je došao do faze otvaranja sortirnice i pakirnice jaja koja će za nekoliko dana biti otvorena u Kozicama. U interesu je da sva jaja koja se proizvedu na području Slatine, a uzgojem kokoši Hrvatica bavi se oko 18 proizvođača, svježa završe u kuhinjama slatinskih škola, vrtića, ugostiteljskih objekata uopće, ali i domaćinstava.

U slučaju da proizvodni kapaciteti proizvodnje jaja prebace potrebe grada i bliže okolice, jaja će biti plasirana na području cijele Virovitičko-podravske županije koja je ujedno i bila ta pokrenula i sufinancirala izgradnju sortirnice /pakirnice jaja u Kozicama.

Govoreći o vremenu od kad je prije pet godina cijeli proces uzgoja kokoši Hrvatica počeo, Tihana Bišćan rekla je da je do početka njegovog finala ostalo tek nekih dvadesetak dana do kada se očekuje ”zeleno svijetlo” Uprave za veterinarstvo za puštanjem u rad kozičke sortirnice i pakirnice. Kozički objekt sastoji se od pet prostorija, a kapacitet će mu biti 1.600 komada jaja na sat. (radioslatina.hr)

Skip to content