Izložba fotografija mr.sc. Kornelije Minichreiter „Slavonija i Srijem u srcu“

U četvrtak registracija bicikala kod prostorija Crvenog križa
10.05.2013.
Izložba radova s. SAMUELE PREMUŽIĆ “Božić – Radost života”
10.05.2013.
U četvrtak registracija bicikala kod prostorija Crvenog križa
10.05.2013.
Izložba radova s. SAMUELE PREMUŽIĆ “Božić – Radost života”
10.05.2013.

Izložba fotografija mr.sc. Kornelije Minichreiter „Slavonija i Srijem u srcu“

18.  studenog 2010. godine otvorena je u Zavičajnom muzeju Slatina izložba fotografija mr.sc. Kornelije Minichreiter  pod naslovom „Slavonija i Srijem u srcu“. Kornelija je kao arheologinja, a rođena Zagrepčanka,  cijeli svoj radni vijek posvetila istraživanju i zaštiti arheoloških lokaliteta u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Do 1992. godine radila je u tadašnjem Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Osijeku, a od 1992. godine  radi u Institutu za arheologiju u Zagrebu kao voditeljica znanstveno-istraživačkih projekata „Istraživanje kultura prapovijesnog razdoblja u Slavoniji i Baranji“,

„Prapovijesni identitet kontinentalne Hrvatske“ i „Prapovijesni identitet prvih zemljoradničkih populacija kontinentalne Hrvatske“. Danas, iako je u mirovini, nastavlja svoj rad  na terenskim istraživanjima i objavljivanjima rezultata tih istraživanja. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja,a  godine 2001. Hrvatsko arheološko društvo dodijelilo joj je godišnju nagradu“Josip Brunšmid“ za  poseban doprinos i najbolje rezultate u arheološkim istraživanjima na području Hrvatske tijekom 2000. godine, što se odnosilo na istraživanja u okolici Slavonskog Broda koja su još i dalje u tijeku.

Od oca Konrada, uglednog zagrebačkog fotografa, naslijedila je ljubav  za fotografiju te joj fotografiranje procesa rada, arheoloških nalaza nije nimalo bio težak dodatni zadatak. Naprotiv, mnogobrojne fotografije koje je snimila ne samo da prate različite etape rada arheologa na terenu, već su svjedok vremena u kojem su nastale. Svoj profesionalni odnos prema poslu, poštivanje svakog suradnika na terenu, vjeru u vrijednost posla s kojim se bavi i ljubav za hrvatsku ravnicu – tj. Slavoniju, Baranju i Srijem Kornelija je prenijela na mnoge muzealce kojima je bila uzor u radu.
Kad čovjek uloži toliko znanja, vjere i ljubavi u posao koji radi nije ni čudo da nastanu ovakvi prekrasni rezultati kao što su njezine fotografije Vukovara, Iloka, Slavonskog Broda , a naročito motivi jutra sa Dunava koje fotografije i Kornelijin tekst su posjetitelji imali prilike vidjeti  na projekciji u Zavičajnom muzeju Slatina.

„Poruka ove izložbe je moja velika želja potaknuti vas da ponekad zastanete u žurbi svakodnevnog života i pogledate prirodu očima djeteta. Utisnite u svoju dušu tu prekrasnu neiscrpnu ljepotu jednostavnih malih Božjih čuda, koju sam zabilježila mojim fotoaparatom, koja su tu oko nas, pored kojih prolazimo i koja nam se tako velikodušno besplatno nude. Sigurna sam da će se u tim trenucima i vaša srca ispuniti ljubavlju i da ćete osjetiti veliku sreću zagrljaja prirode. Fotografije je snimilo zaljubljeno srce u Slavoniji, Srijem, Dunav,….. i one su kao dar Božji trajno utisnute u mojoj duši. Izložila sam pred vama Slavoniju i Srijem iz moga srca, u nadi da će koja od izloženih fotografija donijeti radost i vašoj duši. Ova izložba posvećena je braniteljima Vukovara koji su kroz svoje mučeništvo nosili Slavoniju i Srijem u srcu.“ Rekla je autorica dr. sc. Kornelija Minichreiter  prigodom otvorenja izložbe.

U programu otvorenja izložbe sudjelovala je i Zorica Varga koja je pročitala „Priču o gradu“ Siniše Glavaševića i time nas sve vratila u vrijeme prije 19. Godina kad je nakon višemjesečne opsade grad Vukovar proživljavao svoje najteže dane.
Upravo zbog svega toga izložbu smo postavili  18. studenog na Dan sjećanja na Vukovar, sa željom da se podsjetimo na žrtvu grada Vukovara i Vukovaraca, koji su bili privremeno izabrali i Slatinu kao svoj dom – i družili smo se sa svima njima, Klubom Vukovaraca.
Izložbu je otvorio dogradonačelnik Miroslav Venus koji je čestitao autorici na uspješnim radovima i zahvalio da  je omogućila da i Slatinčani mogu vidjeti sve te prekrasne motive i detalje Slavonije i Srijema koje je snimila svojim fotoaparatom.
Ako fotoaparat snima ono što oči vide, a ako su oči odraz duše, onda  je njezina duša puna ljepote  i naslov izložbe koji je sama izabrala iskreno kaže  da su joj Slavonija i Baranja zbilja u srcu i zato joj kažemo još jednom  „Hvala i ti si  u srcima svih nas.“

Skip to content