Osim infrastrukturnih projekata od 500 milijuna, pripremljeni su i projekti gospodarstvenika većih od 250 milijuna kn

Na terenu su svi raspoloživi kapaciteti gradske zimske službe
28.12.2014.
Za ublažavanje posljedica elementanih nepogoda Slatina će dobiti 172.244 kuna
29.12.2014.

Osim infrastrukturnih projekata od 500 milijuna, pripremljeni su i projekti gospodarstvenika većih od 250 milijuna kn

Koje ćete događaje u Gradu Slatini pamtiti iz 2014.godine?
– Unatoč kontinuitetu ekonomske i financijske krize, društveni život u Slatini je u ovoj godini bio obilježen brojnim manifestacijama od kojih će nam nekoliko ostati za pamćenje: proglašenje najboljeg športaša za 2013. godinu, Noć muzeja, svečanost obilježavanja 60. godina rada i osnutka DVD-a „Donji Meljani“, „Slatinsko ljeto“, obilježavanje Dana grada Slatine,
obilježavanje 100 godina postanka i rada Crvenog križa Slatina,
obilježavanje 20 godina rada Osnovne glazbene škole Slatina, 20. međunarodni glazbeni festival „Dani Milka Kelemena”, program obilježavanja 23. obljetnice osnutka 136. brigade HV…Vrlo je teško i nezahvalno iz mnoštva realiziranih aktivnosti izdvojiti nekoliko, jer bi još trebalo spomenuti brojna športska natjecanja i športske priredbe te aktivnosti udruga civilnog društva.

Na koje ste poteškoće nailazili u radu tijekom ove godine?
– Unatoč krizi, Grad je uspješno izvršavao tijekom godine svoje osnovne zadaće. Prije svega, to se odnosi na nesmetano funkcioniranje svih javnih komunalnih službi, skrb o udrugama i stalno unapređivanje kulturnog i športskog života, briga za socijalno ugroženi dio naših građana nizom socijalnih programa i mjera, a posebnu smo pozornost posvećivali udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.
Gradske službe stalno su na usluzi svim građanima u njihovim svakodnevnim potrebama. Nastojali smo u programu javnih radova u komunalnim djelatnostima zaposliti četrdesetak osoba, međutim, program je odobren krajem kolovoza i to uz značajno sufinanciranje Grada, pa smo zaposlili samo 11 osoba.
Sudska zabilježba radi povrata imovine od strane nasljednika grofa Draškovića predstavlja veliki problem u raspolaganju gradskom imovinom, pa usporava dinamiku realizacije pojedinih gospodarskih projekata. Isto tako, mini porezna reforma gradski proračun za iduću 2015. godinu zakida za određena novčana sredstva. Dodatne probleme nam je sigurno donijela i katastrofalna poplava. Nakon što je župan proglasio elementarne nepogode, povjerenstva za popis nastalih šteta u najkraćem mogućem su roku obavila svoj posao, dokumentacija je dostavljena državnom povjerenstvu, ali država još nije dala niti kune.

Koji su projekti obilježili 2014. godinu i koji se infrastrukturni i gospodarski projekti planiraju u idućoj godini?
– Pored realiziranih projekata Gradske uprave, ustanova grada, slatinskih škola i udruga, veoma je značajna realizacija projekata Županije, državnih tvrtki i privatnih investitora koji nisu vidljivi u gradskom proračunu, a čiji iznos premašuje 50 milijuna kuna. Projekt „Od carske željeznice do održivog razvoja u turizmu“ 336 tisuća eura; Rekonstrukcija i povećanje kapaciteta vodocrpilišta u Medincima od 16 milijuna kuna; Akumulacija „Slanac“ 25 milijuna kuna; Energetsko certificiranje javne rasvjete; Radni stroj za suzbijanje odlagališta Radosavci, izrada projektne dokumentacije za obnovu državne ceste D-2 na dionici Suhopolje – Sladojevci u iznosu od milijun i 545 tisuća kuna; Nogostup kod OŠ E. Kumičića; Rekonstrukcija Mlinske ulice 2,408 milijuna kuna; Pješački semafor na državnoj cesti D-2 u Kozicama; Izgradnja P.Š. u Gornjem Miholjcu; Uređenje i digitalizacija slatinskog kina; Uređenje stalnog postava Zavičajnog muzeja; Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju dvorane SŠ M. Marulića.
Završena su i dva velika gospodarska projekta – modernizacija pogona za preradu voća i povrća u Marinadi vrijednosti veće 50 milijuna kuna i izgradnja pogona za preradu drva od strane tvrtke „Drvo trgovina“. Efekti realizacije tih projekata su otvaranje više od stotinu novih radnih mjesta, što je i planirana dinamika povećanja broja zaposlenih tijekom svake godine.
Od kapitalnih projekata koji su prijavljeni i prihvaćeni kod nadležnih ministarstava za financiranje iz EU, a u planu su u narednom razdoblju izdvojio bih najvažnije: Rekonstrukcija SŠ M. Marulića procijenjene vrijednosti 10,5 milijuna kuna; Izgradnja nove trodijelne športske dvorane u vrijednosti investicije od 22,5 milijuna kuna; Rekonstrukcija Starog kotara u glazbeno umjetničku školu i ljetna pozornica, 15 milijuna kuna. Projekt aglomeracije je u tijeku, završena je studija izvodljivosti, a u tijeku je pribavljanje projektne dokumentacije u vrijednosti 3,68 milijuna kuna. Vrijednost cijelog projekta je gotovo 150 milijuna kuna. Kreativni inkubator procijenjene vrijednosti 10,5 milijuna kuna; Energetska obnova mjesnih domova Lukavac i Markovo; Nabava opreme za reciklažno dvorište.
Uz ove projekte, veće od 500 milijuna kuna, postoje pripremljeni projekti od strane gospodarstvenika: druga faza pogona za preradu drva milijun eura; Bioplinsko postrojenje u Kućanici – Medinci 35 milijuna kuna; Izgradnja sunčane energane u Medincima 7 milijuna kuna. Projekti s građevinskim dozvolama su bioplinsko postrojenje u Kućanici – Medinci te energana za proizvodnju električne energije u Trnovači. Pogon za preradu peleta u Turbini 1, a isti investitor pokreće i elektranu za proizvodnju električne energije. Ukupna vrijednost svih tih projekata prelazi 250 milijuna kuna.
S razlogom sam optimist i očekujem da će realizacijom svih ovih projekata u skoro vrijeme doći do otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja nezaposlenosti, a time i poboljšanja životnog standarda svih građana grada Slatine i prigradskih naselja. (virovitiči list www.icv.hr)

Skip to content