Informacijama o poplavi na slatinskom području

Doroteja Santi prva, Marulke druge na Državnoj završnici u Krosu
05.05.2014.
Župan Tomislav Tolušić proglasio elementarnu nepogodu
05.05.2014.
Doroteja Santi prva, Marulke druge na Državnoj završnici u Krosu
05.05.2014.
Župan Tomislav Tolušić proglasio elementarnu nepogodu
05.05.2014.

Informacijama o poplavi na slatinskom području

Intenzivna kiša, koja je padala u subotu i nedjelju, 3. i 4. svibnja, izazvala je brojne probleme na slatinskom području, te su od subote popodne na terenu bile sve službe: počev od područnih centara obrane od poplave iz VGI-ja Karašica-Vučica i VGI-ja Županijski kanal Virovitica, slatinskih vatrogasaca, gradske komunalne službe te djelatnika i strojeva Slatina Kom-a.

Poplavljena područja Grada Slatine i službe na terenu u više je navrata obišao je i gradonačelnik Ivan Roštaš te pratio razvoj situacije i rad nadležnih službi na terenu. Najkritičnije stanje bilo je u nedjelju u središnjem dijelu Ulice Matije Gupca, gdje je voda poplavila dvorišta obiteljskih kuća, te je uspostavljeno praćenje stanja, uklonjen je jedan dotrajali drveni kolni ulaz i pripremane vreće s pijeskom za slučaj potrebe postavljanja ispred ulaznih vrata u nekoliko kuća (k. br. 205 -221). Međutim, prestankom kiše, voda se počela povlačiti jer su kanali Jurmanuša i ogranak Jurmanuše tekli punim profilom bez zastoja, te se voda do 19 sati povukla iz dvorišta.

U Lukavcu je poplavio potok Lukavčić majdu u selu, te mostove na prilaznim putovima za dio kuća sjeverno od majde, tako da su Hrvatske vode osigurale dežurstvo vodočuvara s čamcem. Na kraju Stublovačke ulice u Slatini cestu je preplavio potok Stublovac, koji je poplavio kolne prilaze zadnjim kućama, no, nije bilo ugroze za same kuće. Snaga bujičnog toka već je prošle godine razorila dva kolna ulaza i potkopala bankinu, tako da se ponovno dokazuje opravdanost zahtjeva Grada Slatine prema Hrvatskim vodama da se u prioritet stavi izgradnja retencije na izlazu potoka iz šumskog područja i tako spriječi plavljenje Stublovačke ulice. Također, bilo je niz intervencija na uklanjanju začepljenja na cijevnim propustima, prepumpavanju vode iz kanala i dvorišta, te uklanjanju kamena kojeg je bujica odnijela s makadamskih cesta.

U ponedjeljak, 5. svibnja, Hrvatske vode – Županijski kanal Virovitica još imaju aktivnu obranu na vodotocima Čađavici i Slatinskoj Čađavici, a komunalna služba obilazi teren prema dojavama građana radi utvrđivanja potrebnih popravaka nasutih cesta i čišćenju kanala od poplavnih nanosa. S obzirom na to da su mnoge oranice, voćnjaci i vrtovi još pod vodom, gradonačelnik Grada Slatine obratio se županu za utvrđivanje uvjeta za proglašenje elementarne nepogode. (slatina.hr)

Skip to content