HVIDR-a Orahovica skuhala najbolji čobanac u Slatini

Dan grada obilježili i veterani Slatine i Martinaca
03.09.2018.
Održana 24. smotra folklora povodom Dana grada Slatine
03.09.2018.

HVIDR-a Orahovica skuhala najbolji čobanac u Slatini

sdr

U sklopu projekta ”Aktivniji, zdraviji i osnaženi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji”, te povodom obilježavanja Dana grada Slatine, Udruga HVIDR-a Slatina jučer je u Slatini organizirala tradicionalno Otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju slavonskog čobanca.
Na ovogodišnjem 11. po redu koje održano u Parku 136. slatinske brigade nastupila je 21 ekipa kojima je prije ocjenjivanja njihovog kulinarskog umijeća gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u pratnji predsjednika Slatinske HVIDR-e Ilije Nikolića uručio zahvalnice za sudjelovanje na prvenstvu.

„Organizacijom ove manifestacije želimo obogatiti društveni život našeg grada, promovirati njegove ljepote i prezentirati tradicionalnu slavonsku kuhinju čiji je sastavni dio na daleko poznati slavonski čobanac. U svakom slučaju ovo je bila prigoda potaknuti na druženje i zajedništvo, ne samo članove HVIDR-e već i sve branitelje i ostale građane.“ – rekao nam predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić.

Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao, stručni žiri u sastavu: predsjednik žirija i profesionalni kuhar Vlado Kontić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj kušanjem uzoraka svakog pojedinog čobanca gdje su se ocjenjivali elementi: okus, izgled, saft i ukupni dojam, ocijenili su one najbolje.
1. mjesto osvojio je čobanac koji je skuhao tim HVIDR-e Orahovica, 2. mjesto pripalo je ekipi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, dok je na 3. mjestu bila ekipa Caffe bara Jura Slatina.

Nagrade su pobjednicima uručili, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Nenad Križić (kotliće), u nazočnosti predsjednika Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mate Bubaša, te vlasnik vinarije Stari podrum Ivan Halas (pjenušac/vino).

Grad Slatina također je jučer organizirao kuhanje čobanca za sve posjetitelje, a na inicijativu Društva naša djeca Slatina i Grada Slatine pokrenuta inicijativa da se umjesto besplatnog dijeljenja porcija čubanca organizira humanitarna akcija u kojoj bi se prikupljala bazna sredstva za nabavu igrala za djecu, koja će se smjestiti oko paviljona u Parku 136. slatinske brigade.
Tako se jučer porcija čobanca građanima dijelila uz simboličnu cijenu od 5 kuna. Ova će se humanitarna akcija nastaviti i 16. rujna kada će se također u povodu Dana grada Slatine održati Fišijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranka Slatina. (www.radioslatina.hr)

Skip to content