Gradska razvojna agencija Slatine o početku projekta Mreža inkubatora, od kojih će jedan biti i u Slatini

Otvoren natječaj za izbor i imenovanje pomoćnika direktora Turističkog ureda Turističke zajednice grada Slatine
05.09.2017.
Gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik Gradskog vijeća Dario Vrbaslija posjetili slatinske prvašiće
06.09.2017.

Gradska razvojna agencija Slatine o početku projekta Mreža inkubatora, od kojih će jedan biti i u Slatini

MREŽA INKUBATORA VIROVITIČKO PODRAVSKE ŽUPANIJE

Jučer je u Poduzetničkom inkubatoru Virovitičko-podravske županije d.o.o.,  obilježen početak projekta Mreža inkubatora Virovitičko podravske županije kojim će županija staviti u funkciju 3 inkubatora: u Pitomači, Orahovici i u Slatini.

Ponosni smo što je Gradska razvojna agencija Slatine uz Poduzetnički inkubator Virovitičko-podravske županije d.o.o. partner na projektu te da će Grad Slatina dobiti poduzetničku potpornu infrastrukturu za svoje poduzetnike početnike.

Projektiranje mreže inkubatora započelo je 2014. godine. GRAS je zajedno sa županijom, VIDRA-om i poduzetničkim inkubatorom radio na razvoju ideje mreže, radile su se analize interesa potencijalnih poduzetnika, prilagođavali uvjeti i ugovarala suradnja.

Na natječaj koje je tadašnje Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo 2016. godine, Virovitičko-podravska županija kao nositelj projekta prijavila je Mrežu inkubatora Virovitičko-podravske županije vrijednosti 27.907.310,57 kuna. Bespovratna sredstva iznose 20 milijuna kuna.

PODUZETNIČKI INKUBATORI U ORAHOVICI I PITOMAČI

U Pitomači i Orahovici gradit će se novi inkubatori, „blizanci“, po uzoru na e-nkubator u Virovitici s malim poboljšanjima čija potreba je uočena tijekom korištenja, kako je istakao Župan Igor Andrović.

Svaki je površine od 1 556,58 m2 s 20 funkcionalnih jedinica i to 12 ureda, 6 poslovnih proizvodnih prostora, čajnom kuhinjom i salom za sastanke.

SLATINA ĆE IMATI PODUZETNIČKI INKUBATOR – PODUZETNIČKI INKUBATOR  PRILAGOĐEN KREATIVNIM DJELATNOSTIMA.

Stara zgrada Doma zdravlja u Slatini, iduće godine adaptirat će se u poduzetnički inkubator.

Stara zgrada – novo ruho – nova uloga: razvoj poduzetništva u gradu Slatini.

Jedanaest opremljenih poslovnih prostora za poduzetnike, zajednički izložbeni prostor za proizvode stanara, zajednička oprema za šivanje, uredi za poduzetničke potporne institucije, 2 multifunkcionalne dvorane, co-working prostor … Povrh svega, subvencionirano korištenje prostora, usluge knjigovodstva po povlaštenim cijenama i GRAS sa savjetodavnom ulogom za razvoj poslovanja, pripremu projektne dokumentacije za financiranje razvoja…i još mnogo toga.

Sve to u Slatini, u Kolodvorskoj ulici nadomak centru grada, pristupačno,  uz prometnice…

Grad Slatina imat će inkubator koji će biti dio Mreže inkubatora Virovitičko-podravske županije, a Gradska razvojna agencija Slatine dobila je priliku biti partner na ovom velikom projektu Virovitičko-podravskoj županiji zajedno s Poduzetničkim inkubatorom Virovitičko-podravske županije d.o.o.

Suradnjom s VIDRA-om na izradi i razradi ideje, projektirali smo, kako je baš danas netko rekao, Inkubator „s dušom“.

Kako je do toga došlo?

Unazad nekoliko godina, u Slatini su se počeli „pojavljivati“ kreativci, osobe koje su svoju kreativnost pretakale u poduzetničke pothvate, a neke smo mogli vidjeti  i na gradskim sajmovima, posebice sajmu rukotvorina KREUS… Mnogi od njih, svoje proizvode prodaju i diljem svijeta, jer potražnje za kvalitetnim rukotvorinama ima, posebice ako one imaju uporabnu vrijednost.

Zgrada starog doma zdravlja nalazi se u zoni koja podržava samo „tihe“ djelatnosti a ni postojeći okviri su ograničeni stoga smo tražili ono što najbolje odgovara zadanim uvjetima.

Potaknuti tim pozitivnim trendovima, iskazanim interesom anketiranih nezaposlenih osoba, suradnjom sa školama, posebice s Industrijsko obrtničkom školom Slatina, potičući učeničko zadrugarstvo, vodeći se primjerima dobre prakse iz okruženja prepoznali smo priliku i odlučili projektirati inkubator specijaliziran za kreativne djelatnosti.

Kada je realizacija?

Projekt izgradnje Mreže inkubatora VPŽ traje 25 mjeseci. Kreće s javnom nabavom a prvi radovi očekuju se tek u proljeće.

GRAS

Do tada je naša uloga promicati mogućnosti korištenja prostora, potpora i umrežavanja poduzetnika i poduzetničkih potpornih institucija. Stoga, ćemo tijekom provedbe projekta, zajedno s partnerima i Gradom Slatinom organizirati informativne radionice i prezentacije pojedinih poduzetnika kreativaca koji uspješno posluju i educirati zainteresirane za pokretanje vlastitog poslovanja.

Nadamo se da će mnogi mladi postojeći i potencijalni poduzetnici prepoznati priliku i odlučiti se za samozapošljavanje i raditi ono što vole, a GRAS će, zajedno s partnerima i suradnicima u projektu uključujući Grad Slatinu, učiniti sve što nam je u moći, da njihovi pothvati uspiju.

Ravnateljica
Danijela Maravić, univ.spec.oec
Gradska razvojna agencija Slatine

Skip to content