Gradska knjižnica i čitaonica Slatina – ” Ljeto u knjižnici 2018. “

Potpisan Ugovor o rekonstrukciji ceste za Golenić vrijedan 7,3 milijuna kuna
04/07/2018
Potpisan Ugovor o sufinanciranju adaptacije-izgradnje terapijskog bazena u Slatini
06/07/2018

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina – ” Ljeto u knjižnici 2018. “

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina i ove je godine tijekom ljetnih praznika organizirala radionice za djecu, njihove roditelje, bake i djedove, sadašnje i buduće članove knjižnice.
Program pod nazivom „Ljeto u knjižnici 2018 .“ provodi se s ciljem bogatijeg i kvalitetnijeg provođenja slobodnog vremena tijekom ljetnih praznika, ali isto tako nastoji se potaknuti građane na čitanje i stvaranje navike dolaska u knjižnicu od najranije dobi.
Program će se provoditi srijedom u vremenu od 13,00 do 14,30 sati, a radionice su tematski vezane uz ekologiju koja se promovira u svim knjižnicama države s ciljem djelovanja na ekološku svijest kod djece od najranije dobi kako bi se razvili u odgovorne osobe prema prirodi koja ih okružuje.

Prva u nizu edukativna i kreativna radionica održana je jučer na temu “Nije smeće sve za vreće ” – recikliramo – izrađujemo, u sklopu koje su djeca uz pomoć voditeljice radionice Marije Cindrić i pokoje mame izrađivala narukvice od recikliranog papira quilling tehnikom.
Radionica “Nije smeće sve za vreće” inspirirana je istoimenom knjigom za djecu Marice Milčec i Daria Kukića.  Knjiga zagovara recikliranje i izdvajanje materijala iz otpada  kako bi se ponovno koristio, odnosno u ovom slučaju pametno korištenje papira u domaćinstvu.  
Uz čitanje knjige, razgovor o zbrinjavanju otpada, o situacijama s kojima se svakodnevno susrećemo prionuli smo na praktičnu primjenu onoga što smo utvrdili. Od listova starog časopisa, quilling tehnikom izrađivali smo narukvice koje su djeca ponijela svojim kućama kako bi ih podsjetile na jednu od mogućnosti kako iskoristiti stari papir.“ – rekla je dipl. knjižničarka Marija Cindrić.

Inače, quilling tehnika ili filigranski papir je umjetnička forma u kojoj se koriste trake od papira za stvaranje dizajniranih ukrasa. Trake se namataju, lijepe i oblikuju. Koriste se za ukrašavanje čestitki, slika, kutija, ali se od ovog papira može  napraviti nakit, zidne dekoracije, 3D figure.

U okviru programa “Ljeto u knjižnici 2018.” Gradske knjižnice i čitaonice Slatina tijekom ljetnih praznika uslijedit će brojne radionice srijedom koje će vjerujemo ponajviše zainteresirati one najmlađe čitatelje knjiga u Gradskoj knjižnici i one koji će to tek postati. Tako mališani mogu očekivati brojne literarno/edukativne  kreativne radionice i pričaonice na razne teme: “Kako je kornjača išla na more”, “Prijatelju, ispričaj moju priču”, “Uzbuna na moru”, “Morski rođendan” i “Dječak koji je sanjao najljepši san na svijetu” – priča o mom gradu.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u vrijeme ljetnih praznika ne miruje, tako u suradnji sa Specijalističkom pedijatrijskom ordinacijom dr. Željkice Gerenčir nastavlja akciju čitanja naglas djeci u prostorijama ordinacije, svakog četvrtka u vremenu od 12,30 do 14,30 sati, a u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi”.

Cilj kampanje je potaknuti roditelje da čitaju svojoj djeci od najranije dobi i tako im usade kulturu čitanja koja će im pomoći u njihovom budućem životu, a kako bi sutra i sami bili aktivni čitatelji i članovi svoje lokalne knjižnice koja omogućuje da djeca predškolske dobi kao i djeca prvih razreda osnovne škole imaju pravo na besplatan upis u njihovu  knjižnicu.

Stoga djeco, ako se slučajno nađete u pedijatrijskoj ordinaciji u to vrijeme tete iz Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, pokušat će vam dočarati brojne zgode i oživjeti likove iz zanimljivih knjiga, slikovnica i priča.
Na taj način mališani će brže dočekati red kod doktorice, a ujedno će imati priliku nešto naučiti i možda se zainteresirati za čitanje knjiga uz pomoć svojih roditelja, te postati stalni posjetitelji Gradske knjižnice i čitaonice iz koje poručuju, posjetite nas, pridružite se brojnim aktivnostima; stvarajmo zajedno, zabavimo se i ujedno ponešto naučimo jer „Ljeto je i u knjižnici“. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content