Gradonačelnik uručio certifikate OPG-ima na slatinskoj tržnici

Uručene potvrde za održivu upotrebu pesticida
18.06.2015.
Humanitarni koncert Tamburaškog orkestra iz Dugog Sela
21.06.2015.
Uručene potvrde za održivu upotrebu pesticida
18.06.2015.
Humanitarni koncert Tamburaškog orkestra iz Dugog Sela
21.06.2015.

Gradonačelnik uručio certifikate OPG-ima na slatinskoj tržnici

U petak, 19. lipnja, u zgradi Gradske tržnice u Slatini 24 poljoprivredna proizvođača koji svoje proizvode prodaju na gradskoj tržnici dobili su certifikate koji se dodjeljuju u sklopu projekta Certificirana seljačka tržnica.

Certifikate proizvođačima uručio je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš koji je naglasio da je Slatina prvi grad u Virovitičko-podravskoj županiji koji posjeduje certificiranu tržnicu. Također je naglasio važnost certifikata kao sredstvo zaštite od nelojalne konkurencije i kao dokaz izvornosti proizvoda.

Proizvođačima se obratio i direktor Slatina kom-a Dragutin Vuk koji je pozdravio sve goste i proizvođače te im poželio sreću u budućem poslovanju.

Predsjednica povjerenstva Tihana Bišćan iz Savjetodavne službe je upoznala prisutne sa pojedinostima u vezi projekta „Certificirane seljačke tržnice“ te izrazila zadovoljstvo razvojem slatinske tržnice koja predstavlja odraz ruralnog razvoja ovoga kraja.

Slatina kom d.o.o. u suradnji sa Udrugom hrvatskih tržnica, Gradom Slatina i Poljoprivrednom savjetodavnom službom već treću godinu za redom provodi projekt „Certificirane seljačke tržnice“, a ove godine dodijeljeno je šest novih certifikata. Ovim projektom Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoje proizvode prodaju na tržnici u Slatini dobivaju oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“.

Navedeni projekt je 2006. godine započela Udruga hrvatskih tržnica u zajednici s Udrugom hrvatskih povrćara. Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog razvoja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Cilj projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Da bi proizvođač dobio certifikat, mora imati status OPG-a, trebao bi biti član Udruge proizvođača poljoprivrednih proizvoda ili prerađevina te dokazati status poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje. Certificirani poljoprivredni proizvođači i njihovi štandovi na Gradskoj tržnici su posebno označeni – žutim majicama, zelenim pregačama i oznakom certifikata.

 

no images were found

Skip to content