Gradonačelnik uručio certifikate OPG-ima na slatinskoj tržnici

Uručene potvrde za održivu upotrebu pesticida
18.06.2015.
Humanitarni koncert Tamburaškog orkestra iz Dugog Sela
21.06.2015.

Gradonačelnik uručio certifikate OPG-ima na slatinskoj tržnici

U petak, 19. lipnja, u zgradi Gradske tržnice u Slatini 24 poljoprivredna proizvođača koji svoje proizvode prodaju na gradskoj tržnici dobili su certifikate koji se dodjeljuju u sklopu projekta Certificirana seljačka tržnica.

Certifikate proizvođačima uručio je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš koji je naglasio da je Slatina prvi grad u Virovitičko-podravskoj županiji koji posjeduje certificiranu tržnicu. Također je naglasio važnost certifikata kao sredstvo zaštite od nelojalne konkurencije i kao dokaz izvornosti proizvoda.

Proizvođačima se obratio i direktor Slatina kom-a Dragutin Vuk koji je pozdravio sve goste i proizvođače te im poželio sreću u budućem poslovanju.

Predsjednica povjerenstva Tihana Bišćan iz Savjetodavne službe je upoznala prisutne sa pojedinostima u vezi projekta „Certificirane seljačke tržnice“ te izrazila zadovoljstvo razvojem slatinske tržnice koja predstavlja odraz ruralnog razvoja ovoga kraja.

Slatina kom d.o.o. u suradnji sa Udrugom hrvatskih tržnica, Gradom Slatina i Poljoprivrednom savjetodavnom službom već treću godinu za redom provodi projekt „Certificirane seljačke tržnice“, a ove godine dodijeljeno je šest novih certifikata. Ovim projektom Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja svoje proizvode prodaju na tržnici u Slatini dobivaju oznaku „Proizvodi hrvatskog seljaka“.

Navedeni projekt je 2006. godine započela Udruga hrvatskih tržnica u zajednici s Udrugom hrvatskih povrćara. Projektom se želi očuvati i poticati tradicionalni način proizvodnje, biološka raznolikost i kulturna baština ruralnog razvoja te plasman domaćih, kvalitetnih proizvoda direktno s polja na tržnicu do potrošača. Cilj projekta jest promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman proizvoda i zaštiti ga od nelojalne konkurencije.

Da bi proizvođač dobio certifikat, mora imati status OPG-a, trebao bi biti član Udruge proizvođača poljoprivrednih proizvoda ili prerađevina te dokazati status poljoprivrednog zemljišta koje obrađuje. Certificirani poljoprivredni proizvođači i njihovi štandovi na Gradskoj tržnici su posebno označeni – žutim majicama, zelenim pregačama i oznakom certifikata.

 

no images were found

Skip to content