Gradonačelnik Roštaš u Zavičajnom muzeju otvorio izložbu “Muzej(i) u loncu”

Na Sajmu obrtništva, poduzetništva, tradicije i kreativnosti sudjeluje i LAG Marinanis
26.08.2016.
U sklopu proslave Dana Grada Slatine održan “Festival slatinskih talenata”
27.08.2016.

Gradonačelnik Roštaš u Zavičajnom muzeju otvorio izložbu “Muzej(i) u loncu”

U sklopu obilježavanja Dana Grada Slatine u četvrtak, 26. kolovoza u izložbenoj dvorani Zavičajnog muzeja Slatina otvorena je izložba Muzej(i) u loncu.

Na poticaj i velikim zalaganjem Gradskog muzeja Požega slavonski su muzeji — članovi Muzejske udruge istočne Hrvatske zaronili u temu tradicijske prehrane i iznijeli na vidjelo dana zaboravljene delicije — kulinarsku baštinu lokalne sredine, pa tako i slatinske.

Ovaj su veliki posao muzeji organizirali s namjerom da se kuhari educiraju u pripremi raznolikih baštinskih jela, da stare recepte spase od zaborava, obogate jelovnike svojih restorana i da svi zajedno promijenimo stereotipe o „slavonskoj” prehrani.

Okupljenima se pozdravnim riječima obratila ravnateljica Zavičajnog muzeja Grada Slatine Dragica Šuvak, a o samoj izložbi i kako je nastajala govorili su autorica izložbe iz Gradskog muzeja Požega Maja Žebčević Matić i autor fotografija Boris Knez iz Požege, koji je svojom kamerom dokumentirao sve faze nastanka trideset raznovrsnih i specifičnih tradicijskih jela Istočne Hrvatske koja se ovom izložbom nastoje spasiti od zaborava.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Slatine Ivan Roštaš a svojom prisutnošću otvaranje je uveličala i obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak. (www.radioslatina.hr)

no images were found

Skip to content