Gradonačelnik Ostrošić obišao OŠ Eugena Kumičića u Slatini

Grad Slatina prijavio projekt „Rekonstrukcija i prenamjena zgrade Društvenog doma u Kozicama“ na natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1.
30.09.2021.
IX. IZMJENE PLANA NABAVE 2021. – GRAD SLATINA
01.10.2021.
Grad Slatina prijavio projekt „Rekonstrukcija i prenamjena zgrade Društvenog doma u Kozicama“ na natječaj za provedbu tipa operacije 7.4.1.
30.09.2021.
IX. IZMJENE PLANA NABAVE 2021. – GRAD SLATINA
01.10.2021.

Gradonačelnik Ostrošić obišao OŠ Eugena Kumičića u Slatini

U povodu Tjedna cjeloživotnog učenja gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić obišao je Osnovnu školu Eugena Kumičića u Slatini s kojom, kao i s ostalim školama na području grada ima odličnu suradnju.
Iako Grad Slatina nije osnivač škola na slatinskom području u svom proračunu svake godine osigurava određena sredstva za njihov rad, a i tijekom godine puno je dodirnih točaka i kroz različite projekte.

– Tijekom korona razdoblja susreta je bilo nešto rjeđe i zaista nam nedostaju djeca i njihove manifestacije koje su nekada bile javne i dostupne građanima kako bi vidjeli što djeca uče i rade u školi. No mi smo itekako ostvarili izuzetnu suradnju na drugim poljima, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić u razgovoru s ravnateljicom Božicom Majhen, te naglasio kako je Grad Slatina tijekom protekle školske godine kroz nekoliko projekata pomogao poboljšati standard OŠ Eugena Kumičića kojima je učenicima omogućen još sigurniji i ugodniji boravak u istoj, a na neki način, između ostaloga uz pomoć Grada njihovi su roditelji uštedjeli znatna sredstva jer nisu morali financirati pomoćni radni materijal kao ni školsku prehranu.

– Još je jedna dodirna točka s ovom školom. Naime, Grad Slatina je krenuo u realizaciju projekta izgradnje nogostupa u slatinskom prigradskom naselju Gornji Miholjac, od zvonika do društvenog doma, što će ujedno od drugog polugodišta ove školske godine učenicima Područne škole Gornji Miholjac osigurati sigurniji put do škole i iz nje. Nastavak je to radova na uređenju komunalne infrastrukture u sklopu kojih je prošle godine otvoren i novoizgrađeni most koji je spojio dio naselja zvan Baranja sa središtem Gornjeg Miholjca, a u sklopu ulaganja u komunalnu infrastrukturu uskoro će i taj predio naselja dobiti asfaltiranu cestu što će između ostaloga također poboljšati pristup školi i kvalitetu života tamošnjih školaraca, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Tom se prigodom ravnateljica škole Božica Majhen zahvalila gradonačelniku na potpori Grada Slatine kojom prati potrebe škole i njenih učenika.

– Bez obzira što nam Grad nije osnivač mogu reći da nam je suradnja s Gradom odlična i neke su stvari iznad standarda realizirane, a koje ne bi bile bez pomoći Grada Slatine koji se, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je osiguralo udžbenike i Virovitičko-podravsku županiju koja je osigurala pomoćni materijal samo za učenike prvih razreda, uključio prije svega sufinanciranjem dopunskog materijala za učenike od 2. do 8. razreda, te mi je iznimno drago što su naši roditelji stvarno bez brige mogli svoje dijete dovesti u školu jer su ih prvoga dana škole svi udžbenici i svi dopunski materijali čekali na stolu. Jedini trošak roditeljima je bio nabava pojedinih zbirki i testova koji se nisu mogli naručiti unaprijed.

Ove je godine specifično i to što projekt Žličica kreće tek od idućeg polugodišta tako da nas je Grad Slatina ugodno razveselio što je u ovom polugodištu osigurao sufinanciranje školske prehrane za sve učenike naše škole. To isto vrijedi i za učenike koji gravitiraju Općini Sopje koja također sufinancira prehranu za te učenike, tako da se svi učenici matične škole hrane besplatno.

Prošle smo godine krenuli i s nogostupom koji je izgrađen i financiran od strane Grada Slatine, a riječ je o dijelu nedostajućeg nogostupa na prilazu školi u dužini od 60 metara čijom je izgradnjom povećana sigurnost pri dolasku i odlasku učenika iz škole.

Grad Slatina se također pobrinuo za postavljanje novih igrala i uređenje dječjeg  igrališta u dvorištu škole, a zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo sv. Rok VPŽ u sklopu nacionalnog projekta „Živjeti zdravo“ postavljene su i sprave za vježbanje na prostoru ispred ulaza u školsku sportsku dvoranu.
Sada nam je školski prostor popunjen različitim sadržajima na veselje svih nas, prije svega učenika, ali i njihovih roditelja koji ih također koriste za zabavu svoje mlađe djece za vrijeme dok čekaju naše učenike, ali i u slobodno vrijeme, jer je ovaj prostor jedan miran i siguran kutak, – rekla je ravnateljica Majhen te istaknula kako je Grad Slatina dijelom sudjelovalo i u nabavi opreme u sklopu eksperimentalnog programa „ Škola za Život“, a kroz namjenska sredstva koja u visini od 10.000 kuna osigurava u svom proračunu za pomoć svim slatinskim školama prošle je školske godine nabavljen klima uređaj za školsku knjižnicu, dok smo ove godine ta sredstva iskoristili za nabavu ljuštilice za krumpir u sklopu opremanja školske kuhinje, – rekla je ravnateljica Majhen, te dodala:

– Što se tiče početka nove školske godine moram istaknuti kako mi je izuzetno drago što smo uspjeli na neki način „olabaviti“ epidemiološke mjere tako da učenici od 5. do 8. razreda nose maske za lice, dok učenici od 1. do 4. razreda i njihovi učitelji ne nose izuzev učitelja koji im dolaze na pojedine predmete kao što su vjeronauk ili engleski jezik. 
Predmetna nastava se održava samo u jutarnjoj smjeni, dok razredna nastava kao i jedan od posebnih odjela mijenja smjene.

Za razliku od prošle školske godine ove su ponovno uvedeni odmori kojima su se učenici jako razveselili, – istaknula je ravnateljica, te tom prigodom gradonačelniku iznijela i planove za buduće razdoblje gdje je posebno naglasila želju da se OŠ Eugena Kumičića ponovno uključi u jedan pilot projekt, a riječ je o uvođenju cjelodnevne nastave koja osim nastave uključuje provođenje slobodnih aktivnosti, pisanje zadaće i sl. Za vrijeme takvog boravka u školi od 8 do 16 sati učenicima bi bila osigurana četiri obroka, a sve stvari bi ostavljali u školi tako da kada dođu kući imaju slobodno vrijeme za kvalitetno druženje s obitelji ili bavljenje sportskim i drugim aktivnostima. Da bi to bilo ostvareno škola mora imati svoj prostor. U skladu s tim plan je da se na igralištu ispred škole izgradi jedno multifunkcionalno zdanje za održavanje razne nastave ali i popratnih sadržaja s modernim namještajem.

Višegodišnja neostvarena želja je i uređenje još jedne učionice u potkrovlju koja bi bila opremljena kao učionica budućnosti s mobilnim multifunkcionalnim namještajem, s pametnim pločama i katedrama te brojnim zanimljivim sadržajima.

– Ono što pozdravljam ovdje je prije svega otvorenost škole da sudjeluje u osmišljavanju dodatnog vremena učenika. Ovo je jako dobar projekt, ali škola je bez obzira na epidemiološke mjere cijelo vrijeme ostala otvorena za razne slobodne aktivnosti, te udomljava u ono vrijeme kada nema škole naše hrvače, atletičare, rukometaše i ostale sportaše koji koriste dvoranu što mislim da je izvrsno i da bi tako trebalo biti u svim školama, što nije, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić zaželjevši uspješan rad u novoj školskoj godini, kako ravnateljici i svim djelatnicima škole, tako i učenicima.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content