Građanima predstavljeno značenje i djelovanje Hitne

Objava biračima
30.04.2015.
U Kozicama proslavljen Međunarodni praznik rada
01.05.2015.
Objava biračima
30.04.2015.
U Kozicama proslavljen Međunarodni praznik rada
01.05.2015.

Građanima predstavljeno značenje i djelovanje Hitne

Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije u Parku 136. slatinske brigade proveo je akciju pod nazivom Dani otvorenih vrata HMP, kojim je obilježen nacionalni Dan hitne medicinske pomoći.
Bila je to jedinstvena prilika da građanima budu predstavljena kola hitne pomoći i oprema u njima, a predstavljen je i AVD uređaj (automatski defibrilator), koji se koristi za defibrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja s jednostavnom primjenom, gdje uređaj sam procjenjuje srčani ritam i daje glasovne upute osobi kako postupati. Medicinsko osoblje HMP Slatina održalo je pokaznu vježbu reanimatoloških postupaka na lutki za vježbanje kliničkih vještina.
– S obzirom da se automatski defibrilator nalazi u Javnoj vatrogasnoj postrojni Slatina, izvršili smo edukaciju svih vatrogasaca da znaju primijeniti taj uređaj kad idu na tehničke intervencije prilikom prometnih nesreća. Oni mogu pomoći i građanima ako se slučajno nešto dogodi u blizini, jer se JVP nalazi u neposrednoj blizini središta grada, rekao je voditelj HMP Slatina dr. Danijel Rešetar.
Voditelj slatinske HMP kaže da primaju sve pacijente, ali bitno je razgraničiti, educirati građane da znaju što može čekati preko vikenda, što može čekati sljedeći dan liječnika opće prakse, a što je hitno stanje koje odmah zahtijeva intervenciju hitne medicinske pomoći.
U HMP Slatina djeluje pet timova 1 i pet timova 2, a to je 25 ljudi. Tim 1 čine liječnik, medicinska sestra i vozač, a tim 2 čine medicinski tehničar koji je i vozač, i jedan medicinski tehničar specijalista. Služba funkcionira preko prijemno-dojavne službe 112, koja šalje ekipe na teren. (Glas Slavonije – Petar Žarković)

Skip to content