Grad Slatina sudjelovao na seminaru Youth@Work – ruralni razvoj, uključiv rast i rad s mladima

OBJAVA BIRAČIMA: Odluka o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave
04.04.2023.
Ugovorena izrada projektne dokumentacije za sveobuhvatnu obnovu zgrade Hrvatskog doma u Slatini
04.04.2023.

Grad Slatina sudjelovao na seminaru Youth@Work – ruralni razvoj, uključiv rast i rad s mladima

U organizaciji Agencije za mlade, Talijanske nacionalne agencije Erasmus+ i Finske nacionalne agencije Erasmus+ proteklog je tjedna održan višednevni seminar na temu Youth@Work – ruralni razvoj, uključiv rast i rad s mladima na kojemu je sudjelovala i Marija Fumić, viša stručna suradnica pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine.
Seminar je bio usredotočen na rad s mladima, poduzetništvo, zapošljivost i socijalnu uključenost. Snažna depopulacija, odljev mozgova, starenje stanovništva te slabija prometna povezanost zajednička je problematika svih ruralnih sredina, a cilj je seminara bio podijeliti dobre primjere kako smanjiti depopulaciju ruralnih područja, naglašavajući potencijal lokalnih mladih građana.
Isto tako, seminar je potaknuo suradnju među različitim dionicima kako bi se aktivirale akcije za smanjenje depopulacije ruralnih područja i valoriziranje potencijala mladih u lokalnim zajednicama, te uključilo aktivno građanstvo i sudjelovanje mladih kao primjer za smanjenje rasta mladih u NEET stanju (nisu zaposleni, ne obrazuju se i ne osposobljavaju se).
Tijekom seminara date su mogućnosti korištenja i promicanje EU programa mobilnosti mladih kao i Europskih snaga solidarnosti te mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz EU fondova ruralnog razvoja, odnosno agencija koje se bave ruralnim razvojem.
Kroz interaktivne metode rada izneseni su problemi ruralnog razvoja, a kao zaključak predložak mogućih rješenja.

Seminar je obuhvaćao i interaktivne radionice kao i radionice primjera dobre prakse. Jedna od radionica sadržavala je panel raspravu na temu Prilike i mogućnosti svih zemalja sudionica. Hrvatsku je kao panelist predstavljala predstavnica Grada Slatine Marija Fumić koja je govorila o prednostima manjih ruralnih područja. Osim toga prezentirala je probleme s kojima se suočavaju manji gradovi u Hrvatskoj te predstavila potencijalne mogućnosti koje imaju za rast i napredak i to u područjima obrazovanja, povezanosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta, a prezentirala je i primjere dobre prakse vezane uz iskorištavanje EU fondova u ruralnoj sredini.

Tijekom panel rasprave mogle su se čuti i odlične ideje, između ostaloga vezane za onaline prodaju i brandiranje proizvoda domaće radinosti, starih zanata…, a koje na taj način potiču izumrle obrte specifične za pojedine zemlje.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content