Grad Slatina nastavlja suradnju s prijateljskom Općinom Murter – Kornati – Fotogalerija: Dječji vrtić Zeko: Eko projekt „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“

Suradnja Grada Slatine i Udruge HVIDR-a Slatina nastavljena novom akcijom u Sibiću
27.02.2021.
Slatinski gradonačelnik održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke Flammifer iz Ozlja: Grad Slatina planira nova ulaganja u vatrogastvo grada Slatine
01.03.2021.
Suradnja Grada Slatine i Udruge HVIDR-a Slatina nastavljena novom akcijom u Sibiću
27.02.2021.
Slatinski gradonačelnik održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke Flammifer iz Ozlja: Grad Slatina planira nova ulaganja u vatrogastvo grada Slatine
01.03.2021.

Grad Slatina nastavlja suradnju s prijateljskom Općinom Murter – Kornati – Fotogalerija: Dječji vrtić Zeko: Eko projekt „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“

Dječji vrtić Zeko ove pedagoške godine provodi eko projekt imena „EKO ZEKO – obojimo svijet u zeleno“.
Aktivnosti koje će se u sklopu eko projekta provesti kroz sve odgojno obrazovne skupine poticat će mališane na usvajanje i osvješćivanje ekoloških stavova, navika i načina života i to ne samo u vrtiću Zeko već i u njegovoj neposrednoj okolini.

Provedba projekta započela je u listopadu prošle godine i trajat će do lipnja 2021., a osim polaznika i djelatnika vrtića uključeni su i roditelji te lokalna zajednica.

Tako je ostvarena suradnja s roditeljima koji su vlasnici OPG-a, zaposlenici komunalnog poduzeća Slatina kom i Hrvatskih šuma, te s Gradom Slatinom i Općinom Murter-Kornati koji će između ostaloga pomoći da dvorište vrtića dobije prijeko potrebno drveće koje će, kada naraste, mališanima učiniti boravak ugodnijim i zaštiti ih od jakih sunčevih zraka tijekom ljetnih mjeseci.

Na tragu spomenute suradnje u Dječjem vrtiću Zeko upriličen je susret predstavnika Grada Slatine i prijateljske mu Općine Murter-Kornati. 

Slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka, te tajnicu Općine Murter-Kornati Mare Kovačev i Nikolinu Skračić, koja obavlja dužnost komunalnog redara u Općini, dočekala je zamjenica ravnateljice DV Zeko Tamara Dorić te ih povela u obilazak vanjskog prostora vrtića.

Tom se prigodom zahvalila Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću, koji su se pokazali kao veliki prijatelji Dječjeg vrtića Zeko kroz brojne potpore i uključivanje u razne projekte.

– Veliko hvala što sudjelujete i u našem eko projektu, te ste nas spojili s vašim prijateljima. Na taj način spajanje zelene i plave linije Grada Slatine i Općine Murter-Kornati dobit će još jednu zelenu liniju gdje će vrtić Zeko kroz Eko projekt dobiti nove prijatelje i ostvariti suradnju ne samo s općinom već i budućim vrtićem u Murteru, – rekla je zamjenica ravnateljice Dorić.

Potom su voditeljice projekta imena „Zelena je boja naša“, zdravstvena voditeljica Ljiljana Job i stručna suradnica, logopedinja Tereza Siladži, ukratko predstavile projekt.

Doznali smo kako su aktivnosti započele osnivanjem eko patrole koja je zadužena za kontrolu provedbe svih ostalih aktivnosti kao što su: razvrstavanje otpada, izrada čestitki od recikliranog papira, sadnja ukrasnog i začinskog bilja poput lavande, kamilice, ružmarina, origana…, ali i sadnica trešnje, lipe, lješnjaka… Eko patrola vodit će brigu i da se provodi redovito zalijevanje, prihrana i okopavanje posađenog bilja čija će obilježja i promjene kroz godišnja doba djeca pratiti, te na kraju ubirati i kušati plodove svoga rada. Kroz radionice djeca će naučiti i kako dobiti finalni proizvod, kao što su čaj, ukrasne vrećice, svijeće i sapun od mirisnog bilja. 

– Učimo zajedno s djecom kako se voli priroda i okruženje u kojem živimo,  kako se voli naš grad Slatina. Nadam se da ćemo ovu suradnju nastaviti i kroz druge aktivnosti jer razmjena sadnica i ozelenjavanje prostora naših vrtića je samo početak, – rekla je zdravstvena voditeljica Ljiljana Job.

Osim lavande i drugog bilja gošće s Murtera donijele su i sadnicu masline za koju se nadaju da će preživjeti ovdašnje vremenske prilike i izrasti u veliko drvo prijateljstva, a kući su iz Slatine pak ponijele sadnice oraha i jabuke čije će plodove jednoga dana ubirati mali Murterani u svom vrtiću.
Osim sadnica domaćini i gosti su razmijenili i druge darove koji će ih podsjećati na ovaj susret. Tako su mali „Zečići“ izradili nekoliko slika koje će krasiti budući vrtić u Murteru, a zauzvrat su osim slatkog paketa dobili slikovnice koje su izradila djeca s Murtera za vrijeme karantene uzrokovane koronavirusom.

Tajnica Općine Murter-Kornati Mare Kovačev prenijevši pozdrave načelnika Tonija Turčinova, zahvalila se na pozivu i ovoj predivnoj suradnji koja će se svakako nastaviti kada Dječji vrtić Pčelica u Murteru bude izgrađen i na jesen započne s radom.

– Ovo je jako lijepa priča koja će nadam se potrajati, te ćemo imati priliku kroz nekoliko godina vidjeti ovo cvijeće i ostalo bilje u svoj svojoj raskoši, te da će se naša djeca družiti ispod masline u vašem dvorištu, – istaknula je Kovačev.

Pozdravljajući gošće, gradonačelnik Ostrošić zahvalio se načelniku i svim mještanima Općine Murter-Kornati što su se odazvali na ideju eko suradnje slatinskog vrtića Zeko čiji će mališani tako steći nove prijatelje.  

– Čestitam vam na izgradnji vrtića i brizi za najmlađe, o kojima i mi ovdje konstantno brinemo. Stoga pripremamo projekt proširenja vrtića, odnosno izgradnje jaslica u sklopu DV Zeko, koji je stavljen i u proračun Grada Slatine za ovu godinu. U pripremi je prijava na natječaj putem kojega se nadamo zatvoriti kompletnu financijsku konstrukciju, no u svakom slučaju nastojat ćemo ovaj projekt realizirati u naredne dvije godine čime će se povećati zatvoreni korisni prostor koji trenutačno nedostaje vrtiću, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te se još jednom zahvalio djeci i djelatnicima DV vrtića Zeko na svom trudu koji ulažu da Slatina bude još ljepša kako bi ove generacije djece i ostale u gradu i bile zadovoljne onime što Slatina nudi.

Isto tako gradonačelnik je najavio novi susret tijekom uskrsnih blagdana kada se priprema novo iznenađenje za mališane DV Zeko, također u suradnji s Općinom Murter-Kornati.

Budući da svaka vrtićka skupina iz svoje sobe za dnevni boravak ima izlaz na zelenu površinu kroz terasu, ideja je da se svaka terasa u sklopu ovoga eko projekta pretvori u oazu za uzgoj ukrasnog i začinskog bilja, a jedna od njih to je i postala jer su gošće mališanima pomogle u sadnji prvih presadnica, te ih podučile kako njegovati lavandu i ostalo mediteransko bilje.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content