Grad Slatina nabavio novu opremu za potrebe JVP grada Slatine

9. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 10. veljače
06.02.2023.
„Štandom ljubavi“ slatinski Vretenci najavili Valentinovo
10.02.2023.
9. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine zakazana za petak, 10. veljače
06.02.2023.
„Štandom ljubavi“ slatinski Vretenci najavili Valentinovo
10.02.2023.

Grad Slatina nabavio novu opremu za potrebe JVP grada Slatine

Budući da se ukazala potreba za nabavom dodatne opreme nakon nedavnog nevremena uzrokovanog olujnim vjetrom na slatinskom području i u skladu s tim radovima na sanaciji nastale štete, danas su gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić, vršitelju dužnosti zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Slatine Tomislavu Uheru predali dvije nove motorne pile marke Stihl.
Oprema je nabavljena namjenskim sredstvima iz proračuna Grada Slatine za Civilnu zaštitu, a u suradnji sa slatinskim obrtom HGA vl. Vlade Župana koji je također nazočio primopredaji motornih pila u prostoru JVP grada Slatine.  

– Nabava ove opreme je na neki način samo „kap u moru“ te bi se još više opreme trebalo nabaviti kako bi Javna vatrogasna postrojba grada Slatine u svakom trenutku bila što spremnija, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te pojasnio:

– Puno se zadnjih godina ulagalo u vatrogastvo, odnosno Javnu vatrogasnu postrojbu i dobrovoljna vatrogasna društva na slatinskom području. Međutim, mislim da preko Vatrogasne zajednice trebamo apelirati da sredstva koja su namijenjena vatrogascima ove i idućih godina što više usmjerimo prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi koja treba i nove vizire, i nove čizme te masu druge opreme koja je dosta skupa, a budući da su dobrovoljna vatrogasna društva prema svojim potrebama za sada dosta dobro opremljena. S druge strane JVP će morati pojačati i svoje ljudstvo kako bi se dodatno ojačala, a to će također iziskivati nabavu dodatne opreme. Nadam se da će spomenuta sredstva stići u prave ruke budući da na 95, ako ne i više posto intervencija izlaze upravo naši vatrogasci koji su profesionalci, – rekao je gradonačelnik Ostrošić, te dodao.

– Sve ovo što se radi po prigradskim naseljima gdje djeluju dobrovoljna vatrogasna društva je također hvalevrijedno jer oni imaju i pomladak i ostale stalne ekipe koje redovito vježbaju i tu su kako bi pomogle Javnoj vatrogasnoj postrojbi, međutim činjenica je da se sredstva maksimalno trebaju preusmjeriti u profesionalnu postrojbu i njezino opremanje.
Požara je sada sve manje ali elementarnih nepogoda na žalost sve više, bilo da su to poplave ili ovakve situacije kao što su to bile ovih dana, stoga ćemo se maksimalno truditi što bolje opremiti naše vatrogasce koji su nam na raspolaganju 24 sata dnevno.
Trenutačno na raspolaganju imamo 17 vatrogasaca i svi do jednoga su ovih dana bili maksimalno angažirani uz sve ostale službe koje su se uključile u radove na sanaciji nastale štete, od Gornjeg Miholjca i ostalih prigradskih naselja do Slatine, i svima im na tome veliko hvala.
Posla još ima pred nama, tako da ćemo nastaviti s radom dok se ne sanira sva nastala šteta, iako ima i pojedinih poteškoća. Naime, došlo je do kvara na korpi koja se inače koristi rjeđe, odnosno po potrebi, a ovih je dana bila maksimalno angažirana te ne čudi kada se dogodi određeni kvar. Korpa će u što kraćem vremenu stići s popravka tako da će, vjerujem već sljedeći tjedan ponovno biti .na raspolaganju, tim više što imamo još nekoliko sanacija na visinama koje ne bi mogli odraditi bez korpe, – rekao je gradonačelnik, te dodao kako će se tijekom narednog tjedna razmatrati situacija s drugim snagama u sklopu sustava Civilne zaštite koja je imala svoje jedinice koje su bile daleko pripremljenije i aktivnije.

– Kako sada više nema redovitoga služenja vojnog roka, a naši mladi i svi oni koji su napustili Hrvatsku i Slatinu te iz nekog razloga nisu tu, trebamo revidirati sve popise i ponovo oformiti nove ekipe s onim ljudima na koje doista možemo računati da će u datom trenutku biti sposobni odraditi ono što treba. Iako se oni povlače na teren tek onda kada se i vatrogasci i osnovni Stožer civilne zaštite već aktiviraju i zatrebaju dodatnu pomoć, moramo biti spremni, – zaključio je gradonačelnik.  

Zadovoljstvo novom opremom izrazio je v.d. zapovjednika JVP Slatine Tomislav Uher.

– Oprema s kojom trenutačno raspolaže JVP grada Slatine nije dostatna da pravovremeno izađemo na sve intervencije, te se ovom prilikom zahvaljujem Gradu Slatini i gradonačelniku Ostrošiću koji su prepoznali našu potrebu te opremu postrojbe nadopunili s dvije profesionalne motorne pile namijenjene za orezivanje grana i rušenje manjih stabala. Ove pile imaju manju težinu tako da se njima može što lakše rukovati iz autoljestvi, – rekao je Uher.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content