Grad Slatina na javne pozive Ministarstva turizma prijavio dva projekta za posjetiteljske centre

U tijeku su upisi u programe Pučkog otvorenog učilišta Slatina
23.09.2015.
Forum Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike u Zagrebu
23.09.2015.
U tijeku su upisi u programe Pučkog otvorenog učilišta Slatina
23.09.2015.
Forum Građani u fokusu – decentralizacija i lokalne razvojne politike u Zagrebu
23.09.2015.

Grad Slatina na javne pozive Ministarstva turizma prijavio dva projekta za posjetiteljske centre

Na Javni poziva Ministarstva turizma za sufinanciranje projekata temeljem Program razvoja turističke infrastrukture, koji je bio otvoren do 21. rujna 2015. godine, Grad je Slatina, u suradnji s VIDROM- Razvojnom agencijom Virovitičko-podravske županije , prijavio  dva projekta u kategoriji posjetiteljskih centara.
Jedan projekt je Otvoreni kulturni centar Slatina, koji obuhvaća izgradnju ljetne glazbeno- umjetničke pozornice, smještene u dvorištu zgrade Starog kotara u Slatini, koja će sa Zavičajnim muzejom i budućom glazbeno-umjetničkom školom činiti kulturno-umjetničku cjelinu.

Cilj projekta je povezati kulturne događaje na području Grada Slatine u turističku atrakciju te izgraditi turističku infrastrukturu kao podlogu za razvoj turističkih sadržaja. Ovim projektom stvorili bi se tehnički uvjeti za kvalitetno organiziranje različitih kulturnih događanja na otvorenom prostoru, kojima  Slatina obiluje  naročito u ljetnom razdoblju,  kao što je organizacija koncerata, smotra folklora, kino i kazališne predstave …

Ljetna pozornica projektirana je u obliku betonskih tribina koje prate teren, natkrivena je trapeznim limom na lučnoj krovnoj konstrukciji od lameliranih nosača. Na tribinama se planira otprilike 320 sjedećih mjesta. Od Ministarstva turizma zatraženo je sufinanciranje izgradnje ljetne pozornice u iznosu od 2.000.000,00 kn, a preostala sredstva u iznosu od 1,500.000,00 Grad Slatina planira osigurati  iz svog proračuna i kroz prekorgranične EU projekte.

 

pozornicaPOGLED NA ISTOČNO PROČELJE NATKRIVENE LJETNE POZORNICE

Drugi projekt je Gastro-eno priča slatinskog zavičaja. To je projekt usmjeren je na očuvanje kulturne baštine slatinskog područja i razvoj specifičnih oblika turizma vezanih uz stavljanje u funkciju neiskorištenih povijesnih lokaliteta te istovremeno iskorištavanje povijesne činjenice o proizvodnji prvog pjenušca u Hrvatskoj  i gastronomskoj ponudi slatinskog  kraja.  Ovaj projekt smješten je  u staroj žitnici u prigradskom naselju  Gornji Miholjac, zgradi koja je kao jedna od najdekorativnijih gospodarskih građevina na prostorima Virovitičko-podravske županije, iz sredine 19. stoljeća, zaštićena kao kulturno dobro.

Na natječaj Ministarstva turizma prijavljeno je sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i konzervatorsku obnovu zgrade Žitnice te uređenje  kušaonice i prodavaonice  vina, rakije, pjenušca te slatkih i slanih delicija slatinskog kraja. Osim toga, napravila bi se „slatka“ ruta, koja bi ujedinila slastičare, medare, vinogradare i voćare.Kompletna projektna dokumentacija, od idejnog  do izvedbenog projekta, procijenjena je na 596.000,00 kn, a zatraženo je 80% sredstava odnosno 476.800,00kn.
zitnicaZAŠTIĆENA ZGRADA ŽITNICE U GORNJEM MIHOLJCU

Skip to content