Glasnici istine istrčali 5. memorijalni maraton za poginule i nestale baranjce

Radovi na izgradnji Područne škole u G. Miholjcu privedeni kraju
21.08.2015.
U Čađavici obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima
24.08.2015.
Radovi na izgradnji Područne škole u G. Miholjcu privedeni kraju
21.08.2015.
U Čađavici obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima
24.08.2015.

Glasnici istine istrčali 5. memorijalni maraton za poginule i nestale baranjce

U sjećanje na 1991.godinu i progonstvo više od  dvadeset i  dvije tisuće Baranjaca te u spomen na sve poginule i nestale Baranjce u Domovinskom ratu ,Udruga Glasnici istine-Hrvatski maratonci organizirala je 22. kolovoza  5. Memorijalni maraton od Osijeka do Batine pod nazivom ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝.Memorijalni je to maraton koji je nastao 2011 godine  na inicijativu slatinskog maratonca Pave Tutenova baranjca rodom iz Draža.

Na startu ovog Memorijalnog maratona  u Osijeku, s baranjske strane mosta, okupilo se preko  tridesetak  maratonaca i ljubitelja trčanja pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske od Zagreba,Kutine, Batrine, Slavonskog Broda, Našica, Antunovca, Josipovca do Osječana predvođenih dogradonačelnikom  grada Osijeka Denisom Ambrušom te Danielom Srbom, predsjednikom HSP-a. Na maratonu su sudjelovali i članovi udruge Glasnici istine s područja Virovitičko-podravske županije: slatinčani Goran Draksler , Željko Nikolić, Pavo Tutenov,  Ivan Medved iz Kozica, Darko Dolovski iz Dobrovića, Mario Kovač iz Virovitice te Goran i Zvonimir Špehar iz Našica. Prije starta sve sudionike pozdravili  su u ime organizatora Pavo Tutenov predsjednik udruge Glasnici istine-Hrvatski maratonci  te u ime grada Osijeka dogradonačelnik Denis Ambruš koji već tradicionalno daje znak za start Memorijalnog maratona. U pratnji članova moto kluba ˝Kune˝ iz Osijeka  Božidara Vrselje i Nikole Paića krenuo je  5. memorijalni maraton .

Na svom putu do Batine svake godine sudionici ovog maratona odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima kao i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu simboličnim paljenjem svijeća i polaganjem vijenca. Na ciljnom odredištu u Batini, u batinskoj luci na Dunavu  sudionike 5, memorijalnog maratona ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝dočekali su: ispred Ministarstva branitelja Republike Hrvatske  Sanja  Ivković izaslanica ministra branitelja Predraga Matića ,te već petu godinu zaredom načelnik općine Draž Stipan Šašlin, ratni zapovjednik 135. baranjske brigade, Martina Terzić ispred Turističke zajednice općine Draž te Eva Balatinac ispred Općinskog vijeća općine Draž.Simboličnim puštanjem vijenca u Dunav odana je počast svim poginulim i nestalim Baranjcima u Domovinskom ratu. Po završetku ovog događaja na svečanom domjenku u Dražu zahvalnice sudionicima i zaslužnima za pomoć u  organizaciji maratona podijelili su Martina Terzić ispred Turističke zajednice općine Draž, Eva Balatinac ispred Općinskog vijeća općine Draž  te Pavo Tutenov u ime organizatora udruge Glasnici istine.Pavo Tutenov je posebno zahvalio Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske i ministru Predragu Matiću koji su prepoznali ovaj projekat ˝Da se ne zaboravi Baranja ´91˝, a koji je udruga Glasnici istine-Hrvatski maratonci nominirala kroz natječaj ˝Promicanje vrijednosti Domovinskog rata˝  te je izaslanici ministra branitelja, Sanji Ivković uz buket cvijeća uručio i prigodnu zahvalnicu. Riječi Daniela Srba, predsjednika HSP-a, sudionika ovog maratona koji je skupa sa suprugom istrčao cijelu dionicu  dane jednom od hrvatskih medija nakon završetka maratona dovoljno govore ˝Naporno je, ali nije teško jer ovo je za poginule Hrvatske branitelje kojima toliko dugujemo za slobodnu Hrvatsku˝

Na kraju ovog događaja prigodom dodjele zahvalnica svim sudionicima kao i onima koji su pomogli u organizaciji i realizaciji 5. Memorijalnog maratona˝Da se ne zaboravi Baranja´91¨Udruga Glasnici istine-Hrvatski maratonci se posebno zahvaljuje Slatinskom Gradskom društvu crvenog križa na pomoći.(Glasnici istine)

no images were found

Skip to content