„Glasnici istine“ i ultramaratonac Goran Draksler rezimirali lošu 2020. i najavili aktivnosti u 2021. godini

Slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao besplatnu prehranu u drugom polugodištu školske 2020./2021. godine
29.01.2021.
Plan nabave za 2021. godinu
01.02.2021.
Slatinskim osnovnoškolcima Grad Slatina osigurao besplatnu prehranu u drugom polugodištu školske 2020./2021. godine
29.01.2021.
Plan nabave za 2021. godinu
01.02.2021.

„Glasnici istine“ i ultramaratonac Goran Draksler rezimirali lošu 2020. i najavili aktivnosti u 2021. godini

Gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić i pročelnik Stručne službe Krunoslav Šarabok ugostili su danas predsjednika Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ Pavu Tutenova u pratnji člana iste, ultramaratonca Gorana Drakslera i predsjednika Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilije Nikolića.

Tom je prigodom predsjednik spomenute udruge Pavo Tutenov iznio kratki rezime rada u 2020. godini koju je ocijenio izrazito lošom zbog koronavirusa koji je poremetio gotovo sve planirane aktivnosti.

– Nikada težu godinu nismo preživjeli, no unatoč pandemiji Glasnici istine nisu odustali te su između ostaloga zabilježili 15 memorijalnih utrka kojima su odali počast svojim suborcima, poginulim hrvatskim braniteljima, te svim žrtvama Domovinskog rata koje se nikada ne smiju zaboraviti, – istaknuo je Tutenov zahvalivši se gradonačelniku na velikoj podršci Grada Slatine koji redovito prati rad „Glasnika istine“ među kojima su tri člana ujedno i članovi biciklističke ekipe VPŽ pod nazivom „VBR“ koja je kroz svoje aktivnosti također veliki promotor grada Slatine i Virovitičko-podravske županije.

Pored sudjelovanja na mnogobrojnim memorijalnim utrkama diljem Hrvatske članovi udruge sudjeluju i na raznim sportskim natjecanjima gdje postižu odlične rezultate, a među njima je najaktivniji Goran Draksler koji je osim s dosadašnjim uspjesima gradonačelnika upoznao i s planovima za ovu godinu koju planira obilježiti s dva izuzetno jaka sportska događaja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Uz brojne druge uspjehe 2020. godinu definitivno mu je obilježio ultramaraton Zagreb – Vukovar, tim više što je prvi Slatinčanin kojemu je uspjelo istrčati ovako tešku i zahtjevnu utrku, odnosno 350 km kroz 5 dana „pakla“, kako je rekao.
– Da bi bio spreman za takvo nešto moraš imati na tisuće kilometara u nogama, – dodao je, a on ih je svakako nanizao.
Do sada ima zabilježeno 190 istrčanih memorijalni trka, 123 natjecateljska polumaratona, 18 maratona, 6 super maratona Zagreb-Čazma 62 km, zatim 6 utrka na 100 km, jedno svjetsko prvenstvo na 100 i 3 hrvatska prvenstva na 100 km. Nadalje, zabilježio je u svoju trkačku karijeru jednu utrku na prvenstvu Hrvatske na 50 km, memorijalni maraton Slatina-Vukovar 138 km, istrčao je i utrku od 24 sata na stadionu u Slatini, a ima oko 150 utrka ispod 21 km, te je 3 puta pretrčao Virovitičko-podravsku županiju u dužini od 84 km.

Prvi od ciljeva zacrtanih za ovu godinu je sudjelovanje na 4. Polojskoj ultri u Slavonskom Brodu, odnosno Prvenstvu Hrvatske na 100 km koje je najavljeno za 6. ožujka, a potom od 14.-16. svibnja na 15. ultramaratonu u Mađarskoj imena „NN Ultrabalaton 2021.“

Osim zahtjevne staze u dužini od 221 km oko jezera Balaton, težina ove utrke ovisit će znatno i o vremenskim uvjetima gdje visoke temperature, s većim dionicama bez hlada, mogu itekako praviti probleme trkačima, a tu je naravno i limit od 32 sata.
Kako bi bio maksimalno spreman, od Nove godine posvetio se samo toj utrci, te je započeo s intenzivnim pripremama gdje je do sada u ovih 29 dana istrčao 666 km treninga, no cilj mu je do Ultrabalotana istrčati oko 2500 km ukoliko ne bude nekih mehaničkih ozljeda čega se najviše boji.

– Budući da su mi se i godine već nanizale teško se mogu mjeriti s „djecom“, odnosno mladim trkačima kao i s profesionalcima koji su svoj život posvetili trčanju, jer uz posao moram sam sebi takoreći „ukrasti“ vrijeme za treninge što je uz obveze u svakodnevnom životu teško uskladiti. Stoga mi je cilj uopće završiti ovu utrku i to u zadanom limitu što je prema statistikama teško ostvarivi cilj većini natjecatelja o čemu svjedoči podatak da od 200-tinjak prijavljenih natjecatelja iz cijelog svijeta ovaj ultramaraton završi svega 34 do 70 trkača, a do sada ga je istrčalo samo 5 ili 6 Hrvata.
Glava mora biti jaka, a uz pomoć svog tima, potporu Grada Slatine, te savjeta i prenesenih iskustava počasnog člana Glasnika istine, Zagrepčanina Duška Štrbca koji je u ovoj utrci nastupio 2019. te odustao na 127 km, vjerujem da mogu ostvariti svoj cilj, – ispričao nam je Goran Draksler kojemu će u Mađarskoj logistička pratnja i moralna potpora biti predsjednik „Glasnika istine“ Pavo Tutenov, što pretrčanim kilometrima, što vožnjom na biciklu, te Obrt za rehabilitacijske usluge Osmijeh, odnosno fizioterapeutkinja Tina Jeđud koja će mu kao i nebrojeno puta do sada masažom i saniranjem eventualnih ozljeda biti dodatni oslonac ka ostvarivanju cilja.

Čestitke na svim dosadašnjim uspjesima Draksleru je uputio gradonačelnik Ostrošić uz zahvalu što je već dugi niz jedan od velikih promotora grada Slatine.

– Grad Slatina ima tri brenda, od kojih svoju posebnu priču imaju Kelemen i pjenušac, dok slatinski sport iznova stvara nove priče, a među njima je i Vaša. Rezultati su ti koji svjedoče o kvaliteti slatinskog sporta i Grad Slatina će uvijek stajati iza svojih sportaša, te im biti „vjetar u leđa“ na ljestvici njihovog uspjeha. Sklapanjem prijateljstava diljem Hrvatske, pa i šire, sportaši na neki način pretaču svoja prijateljstva u Slatinu koja tako postaje još bogatiji grad izvrsnih ljudi, – rekao je gradonačelnik Ostrošić istaknuvši kako će Grad Slatina i ovom prilikom osigurati punu potporu Drakslerovom timu koji će se tako lakše moći usredotočiti na tehničke pripreme kako bi što spremniji predstavljali boje Grada Slatine u Mađarskoj.

Na kraju sastanka Draksler se zahvalio gradonačelniku na punoj podršci Grada Slatine, kao i „Glasnicima istine“, te ZUiČ HVIDR-a VPŽ i HVIDR-i Slatina koji su također uvijek uz njega. Riječi hvale uputio je i svom timu koji će mu pomoći ostvariti i ovaj pothvat, te Radio Slatini koji će mu uz medijsko pokroviteljstvo biti i sponzor odlaska na ULTRABALATON 2021.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content