Gastro-Liku u Slatini predstavila slatinska Udruga Ličana Vila Velebita

Grad Slatina sufinancira udžbenike slatinskim učenicima od 1. do 8. razreda
05.09.2018.
8. rujna započinje Bike, Fun & Run festival
05.09.2018.
Grad Slatina sufinancira udžbenike slatinskim učenicima od 1. do 8. razreda
05.09.2018.
8. rujna započinje Bike, Fun & Run festival
05.09.2018.

Gastro-Liku u Slatini predstavila slatinska Udruga Ličana Vila Velebita

Na ovogodišnjem sajmu ‘‘Kako su radili naši stari‘‘ posjetitelji su se i ove godine imali prigodu družiti sa Slatinčanima ličkih korijena kojih je 250-tak učlanjeno u Udrugu Ličana Vila Velebita koja u Slatini djeluje već devet godina.
Za razliku od prošle godine kada je prigodom obilježavanju Dana grada Slatine u sklopu manifestacije Gastro-Lika poslužen lički ručak, ove su godine predstavili lički doručak.
Tako su na njihovom izložbenom prostoru koji je odisao ličkom simbolikom, brojni posjetitelji mogli kušati: sir škripavac, tvrde ličke sireve i sir basu, koje su nabavili u OPG-u Runolist u Otočcu, iz tog grada nabavili su i pršut, lički crveni i bijeli krumpir stigao im je iz Lovinca pa su imali krumpirske pole pečene sa slaninom, i kravlji sir s vrhnjem te ličke uštipke.
Prema riječima predsjednika udruge Željka Šnjarića uz pomoć vrijedne ekipe učenika kuhara i konobara Industrijsko-obrtničke škole Slatina te njihovih mentora Blaženke Kovač i Gorana Ivezića, članovi Udruge Ličana Vila Velebita pripremili su i podijelili 450 porcija, a uštipaka još i više.

Kako bi ličke običaje i kulturnu baštinu koju njeguju članovi ove udruge mogli objediniti na jednom mjestu udruga planira izgraditi ličku kuću sa svim njezinim izvornim elementima. Tako bi donji dio kuće bio u kamenu, a gornji od drveta.
U donjem dijelu bi bilo smješteno tradicionalno ličko ognjište, medijska dvorana te čajna kuhinja i sanitarne prostorije, a u gornjem dijelu tri ureda, pojasnio je predsjednik udruge Željko Šnjarić te dodao:
Na ovom smo projektu angažirani već više od godinu dana. Izrađeno je Idejno rješenje za izgradnju Ličke kuće koje je podržao i Grad Slatina, a nadam se da ćemo dobiti stari objekt Hrvatskih šuma u Slatini koji bi obnovili dijelom sredstvima iz donacija, dijelom iz fondova EU preko projekta koji će pripremiti Razvojna agencija Vidra.“
(www.radioslatina.hr)

Skip to content