Fotogalerija: Predstavljen budući studentski kampus u Slatini

XIII. IZMJENE PLANA NABAVE 2020. – GRAD SLATINA
02.12.2020.
Dječje igralište u Ivanbrijegu dobilo nova igrala
03.12.2020.
XIII. IZMJENE PLANA NABAVE 2020. – GRAD SLATINA
02.12.2020.
Dječje igralište u Ivanbrijegu dobilo nova igrala
03.12.2020.

Fotogalerija: Predstavljen budući studentski kampus u Slatini

Jučer je u prostoru budućeg obrazovnog centra u Slatini održan radni sastanak između predstavnika Grada Slatine, tvrtke Slatina plus d.o.o. i predstavnika zainteresiranih sveučilišta i veleučilišta koji djeluju na području Slavonije koje je dočekao vlasnik i direktor tvrtke RI-PETROL d.o.o. Jozo Kalem, odnosno investitor cjelokupnog kampusa.

Bila je to prigoda za razgovor o budućnosti ovoga kompleksa koji je na prostoru bivšeg Gaja kompletno preuređen i opremljen za potrebe budućeg sveučilišta i vrtića s pratećim objektima.
Osim predstavljanja spomenutog prostora razgovaralo se i o obrazovnim programima koje bi u Slatini na dislociranim studijima održavali Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i zainteresirana veleučilišta, te su osmišljeni hodogrami za aktivaciju obrazovnih programa koji bi trebali biti aktivni od iduće akademske godine.

U sklopu predstavljanja prostora nazočni su imali priliku razgledati kompleks budućeg kampusa u Slatini koji se sastoji od 5 ekonomski nezavisnih cjelina.

Sveučilišni dio se sastoji od sedam predavaonica ukupnog kapaciteta od 330 mjesta, zatim smještajnog kapaciteta studentskog doma-hostela vrlo visokog smještajnog standarda, s 29 potpuno opremljenih dvokrevetnih soba s vlastitim kupaonicama za smještaj 58 studenata. Isto tako budućim je studentima osiguran prostor za učenje i provođenje slobodnog vremena uz neograničen pristup internetu, (Wi-fi, TV…), a osiguran je i administrativni prostor za dekanate, te kabineti za nastavno osoblje.

Uređen je i potpuno opremljen prostor za rad dječjeg vrtića kapaciteta 60-oro djece u dvije smjene s mogućnošću dostave hrane kroz poseban ulaz u vrtić iz restorana koji se također nalazi u sklopu kompleksa, a uređeno je i dječje igralište.

Najzahtjevnije je bilo uređenje ugostiteljskih sadržaja, odnosno restorana kapaciteta 200 sjedećih mjesta, a koji je zajedno s kuhinjom opremljen vrhunskom modernom opremom, te posebnim ulazom za zaposlenike i dva ulaza za dostavu namirnica.
Osim restorana kompleks raspolaže i prostranim caffe barom koji će biti na usluzi ne samo korisnicima kampusa već i ostalim građanima Slatine i okolice.

Cjelokupan prostor opremljen je modernim sustavom grijanja, hlađenja i ventilacije, te sigurnosnom i ostalom opremom poput roleta s elektro podizačima što će doprinijeti sigurnosti korisnika kompleksa osobito djeci u vtiću.

– Mislim da imamo dobre osnove za biti jedno malo slavonsko središte nečega što će biti i intelektualno i obrazovno, ali prije svega jedna potencijalna energija koja može Slatini dati jako puno i definitivno ne trebamo ovu priliku propustiti, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić pozdravljajući goste kao jedan od domaćina, te dodao:

– Drago mi je što razmjenjujemo iskustva upravo u ovom prostoru koji je gospodin Jozo Kalem u vrlo kratkom vremenu na zaista kvalitetan način oplemenio i dao nam mogućnost da ovdje stvaramo jednu novu budućnost Slatine.

Prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo u ime Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, istaknuo je zadovoljstvo cjelokupnim kompleksom i njegovim potencijalima.

– Drago mi je što sam ponovno u Slatini s kojom imam vezu još od ratnih dana 91. godine. Već tada sam bio oduševljen ovim gradom, njegovim gospodarskim i ostalim potencijalima jer to je bio grad za uzor. U jednom razdoblju svoje poslijeratne povijesti grad Slatina je počeo gospodarski, demografski i u svakom drugom pogledu padati, ali zadnjih godina primjećujem da se stvari podižu na bolje.

Nadam se vrlo uspješnoj zajedničkoj suradnji koja će se danas-sutra, odnosno sljedeće godine realizirati kroz sveučilišnu nastavu. Ovakav prostor se zaista rijetko vidi u Hrvatskoj a i u inozemstvu, te sam oduševljen s organizacijom prostora i mogućnostima koje će budući studenti i nastavno osoblje imati.
Lokacija kampusa je izvrsna budući se u neposrednoj blizini nalaze i željeznički i autobusni kolodvor. Ispred kampusa je također veliki parkirališni prostor, čime su uz sav ostali vrhunski opremljeni prostor stvoreni preduvjeti za studentski život svjetskog standarda, a zahvaljujući privatnom kapitalu g. Kalema u jednoj sinergiji s lokalnom samoupravom, odnosno Gradom Slatinom. Na nama je da dovedemo studentsku populaciju u Slatinu i postanemo prepoznatljivi na akademskoj mapi jer unatoč maloj sredini Slatina je veliki potencijal s osječkim Sveučilištem koje će ovom projektu biti potpora u svakom smislu, – rekao je prof. ddr. sc. Miljenko Brekalo.

Potporu ovom projektu iskazao je i donedavni državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i znanosti i redoviti profesor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Nevio Šetić.

– Ovo je jedan impresivni objekt, a kako je znanje najveće bogatstvo i snaga svakoga društva, tako i ovdje u hrvatskoj periferiji također treba prenijeti znanje, a vi za to svakako imate uvjete. Imate objekt kojemu treba dati sadržaj, odnosno sadržaje koji nisu opterećeni administracijom, dislocirane programe slavonskih sveučilišta i veleučilišta. Znanje današnjeg vremena se brzo mijenja te vam u ovoj sredini uz obučavanje predškolaca i razredne nastave što je jedna konstanta, treba još programa, odnosno puno znanja i umijeća. Trebate biti dinamični da unutar pet, šest, sedam godina mijenjate i dovedete ono što će biti tada aktualno. Podršku Ministarstva ćete imati gdje trebate tražiti suport na novim inovativnim stvarima poput dodatnog opremanja prostora pametnim pločama, uređenja knjižnice i sl. a što ćete opravdati kvalitetnim radom i brojem budućih studenata.

Na kraju se Jozo Kalem osvrnuo na izgradnju ovog objekta u sklopu projekta izgradnje kampusa koji je realiziran u vrlo kratkom roku, odnosno od sklapanja ugovora u svibnju.

– Ovaj prostor pruža jedan odskočni element za ovaj grad u kojemu mladi iz Slavonije više neće ići u Zagreb i ostale sveučilišne gradove, već će doći tu i ostati, a svoja stečena znanja kasnije primijeniti u privredi koja djeluje na slatinskom području. Mladi se uglavnom odlaskom na studij u druge, veće gradove teško vraćaju u svoje sredine koje i jesu u problemima zbog manjka kvalitetnog obrazovanog kadra, što će se vjerujem promijeniti kada ovaj studij u Slatini zaživi, – rekao je Jozo Kalem.

Tijekom sastanka bilo je riječi i o još uvijek stand by poziciji pokretanja cjelokupnog projekta koje je uvjetovano između ostaloga i zbog situacije s koronavirusom, te je za sada poslovni odnos između Slatina plusa i RI-PETROL-a pasivan. To znači, pojasnio je pročelnik Stručne službe Grada Slatine i direktor Slatina plusa Krunoslav Šarabok, da tvrtka Slatina plus do sada nije imala nikakve troškove prema vlasniku prostora. Okvirno je dogovoreno da bi se takvo pasivno stanje zadržalo do listopada iduće godine kada bi, ukoliko se normalizira Covid situacija, spomenuti kampus krenuo s radom punim kapacitetom.

Nakon sastanka i obilaska kampusa gradonačelnik Ostrošić poveo je goste u obilazak grada, a jedna od destinacija bila je vinarija Stari podrum gdje im je vlasnik iste, Ivan Halas uz povijesnu priču o vinariji i slatinskom pjenušcu prezentirao i liniju svojih pjenušaca.
(www.radioslatina.hr)


 

Skip to content