FOTO: 7. slatinski obrtničko-gospodarski sajam najuspješniji do sada

Grad Slatina ostvario potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti
06.05.2022.
Odred izviđača Lisice Slatina izvijestio gradonačelnika Ostrošića o svom radu i daljnjim planovima
10.05.2022.

FOTO: 7. slatinski obrtničko-gospodarski sajam najuspješniji do sada

Hrvatska obrtnička komora – Udruženje obrtnika Slatina, Turistička zajednica Grada Slatine i Grad Slatina organizirali su danas 7. obrtničko-gospodarski sajam u Slatini koji se nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa vratio na velika vrata i to na svojoj tradicionalnoj lokaciji u samom srcu Slatine, odnosno Parku 136. slatinske brigade.

Na sajmu se predstavilo 50-ak obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kućnih radinosti i udruga, a svi redom su ga ocijenili najuspješnijim do sada.

Nakon riječi dobrodošlice domaćina, predsjednika slatinskog Udruženja obrtnika Zlatka Šomođija i direktora Turističke zajednice Grada Slatine Jurice Bosaka na svečanom otvorenju sajma riječi hvale sajmu i potpore slatinskim obrtnicima uputili su virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić te gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić kojemu je pripala čast otvoriti sajam.

– Preživjeli smo teške Covid trenutke, a danas uživajmo u plodovima našega rada i s ponosom pokažimo svim posjetiteljima sajma naše proizvode i usluge kojima se čuva tradicija ovoga kraja ali i ostvaruje egzistencija brojnih obitelji. Ovakvim načinom promocije želimo prije svega kroz prezentaciju starih zanata pokazati dugu tradiciju i razvoj obrtničkih zanimanja.
Vjerujem da ćete puno toga naučiti i od sada više cijeniti rad i trud maloga čovjeka za dobrobit svih nas, – istaknuo je predsjednik slatinskih obrtnika Zlatko Šomođi.

– Izuzetno mi je drago što je suradnja s Obrtničkom komorom postala zaista prirodna stvar, što i treba biti s obzirom na to da dijelimo članove, ali i da imamo zajedničke interese, a to su prije svega rast i razvoj slatinskog gospodarstva, – naglasio je direktor TZG Slatine Jurica Bosak istaknuvši kako su njihova vrata otvorena svim gospodarstvenicima te na kraju zaželio dobrodošlicu sajamskim gostima iz Ukrajine.

– Nakon teških i kriznih vremena sajam se ponovo vratio u Slatinu gdje i pripada. Organizatorima čestitam na uspješnoj organizaciji ovoga sajma, vama izlagačima želim uspješan rad te da ostvarite što više novih kontakata, a u Virovitičko-podravskoj županiji uvijek imate partnera koji stoji iza vas, – istaknuo je dožupan Marijo Klement te pozvao sve nazočne na Viroexpo koji će se također nakon dvogodišnje pauze održati od 2.-4. rujna u Virovitici.

– Danas svjedočimo kako naši obrtnici i obrtnice, unatoč svim problemima i preprekama uspijevaju raditi i živjeti od svojih ruku. Svjedočimo njihovoj hrabrosti da se bave obrtništvom i na taj način zarađuju za sebe i svoje obitelji, a time doprinose i razvoju društva u kojem žive. Stoga Hrvatska obrtnička komora pozdravlja i podržava ovakve manifestacije jer im daju priliku da u izravnoj komunikaciji predstave svoje proizvode i usluge i pokažu što vrijedno stvaraju, upoznaju konkurenciju te razmijene iskustva i poslovne kontakte, – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Damir Židanić.

Na kraju se izlagačima, uvaženim gostima i brojnim posjetiteljima obratio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić te službeno otvarajući sajam naglasio:

– I ovo prekrasno vrijeme kao i sve ostalo što smo planirali tijekom organizacije ovogodišnjeg sajma, unatoč Covid strepnji, danas se poklopilo. Čovjek je takva vrsta bića da se navikne na sve i svašta, iako smo se navikli na koronavirus, prekrasno vas je vidjeti sve ovdje a da nitko ne nosi masku. Grad Slatina je pokušao i uspio svojim Covid i poduzetničkim mjerama spasiti najbolje što se spasiti da, te nas očekuje još puno izazova i novih projekata. Hvala vam svima na trudu što ste preživjeli teška vremena i što nastavljate dalje raditi za ovaj naš lijepi, mali grad, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić.

Otvorenju sajma prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Damir Jakšić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Stjepan Kenjerić, tajnik iste Božidar Jeremić, te predstavnici udruženja obrtnika iz Orahovice i Donjeg Miholjca kao i predstavnici gradskih institucija i udruga.

U kulturno-zabavnom dijelu programa nastupili su članovi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina koji se predstavio spletom slatinskih plesova, dok su se Suhopoljski tamburaši pobrinuli za dobru atmosferu tijekom cijeloga sajma.

Uz raznoliku i atraktivnu ponudu izlagača posjetitelji su mogli sudjelovati u zanimljivim nagradnim igrama koje su pripremili Pučko otvoreno učilište Slatina, Dječji centar Maja vl. Marice Šomođi, zatim Servis RU-DA iz Nove Bukovice vl. Darka Takača, te slatinski obrt Marjanović vl. Ljupka Marjanovića. Održane su i različite igraonice za djecu, radionice, demonstracije starih zanata, te promocija obrtničkih zanimanja koja su prezentirali učenici i mentori Industrijsko-obrtničke škole Slatina i Srednje škole Marka Marulića pod budnim okom svojih ravnatelja Mladena Graovca i Ivana Roštaša.

Tako su posjetitelji mogli vidjeti rad agrotehničara i agroturističkih tehničara, odnosno Školske zadruge Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su uz prikaz tehnike enkaustike prezentirali svoje, sada već nadaleko poznate praline, slatinsku bajaderu, čips od jabuke, eterična ulja.  

Zanimljive su bile prezentacije kuhara, krojača, stolara, te vodoinstalatera i instalatera grijanja i klimatizacije Industrijsko-obrtničke škole Slatina dok su najviše pažnje pobrali frizeri modeliranjem frizura i radionicama uljepšavanja, zatim konobari demonstracijom flambiranja te pripremom koktela i frapea, kao i CNC operateri izradom i graviranjem ukrasnih predmeta. 

Neizostavan dio sajamskih aktivnosti su i brojne degustacije, a na ovogodišnjem sajmu posebna atrakcija bila je slatinska nagrađivana slastičarka Sandra Jadek koja je u suradnji s članovima Udruge kuhara i slastičara grada Slatine pod vodstvom predsjednika Dražena Šafara okupila atraktivne goste.
Tako je poznati hrvatski kuhar Dražen Đurišević kroz različite specijalitete promovirao Podravkine proizvode, a ovaj spektakularni gastro show upotpunile su gošće iz Ukrajine smještene na Pustari Višnjica. Predvođene Oksanom Rediuk prezentirale su ukrajinsku kuhinju te između ostaloga posjetiteljima poslužile boršč i vareniku.

Program je dodatno obogatilo izvlačenje vrijednih nagrada koje je darovalo preko 30 sponzora, što slatinskih obrtnika i poduzetnika, što gostujućih izlagača iz Osijeka, Križevaca, Valpova, Virovitice, Gradine…
(www.radioslatina.hr)

Skip to content