FOTO: 6. slatinski obrtnički sajam još uspješniji

Međunarodni dan arhiva u Slatini obilježen otvorenjem izložbe „Slatinski biser“ – pjenušac vlastelina Schaumburg-Lippe
08.06.2019.
GRAS za Vas – novo predavanje 13. lipnja – „Čitanje financijskih izvještaja“
10.06.2019.

FOTO: 6. slatinski obrtnički sajam još uspješniji

Udruženje obrtnika Slatina danas je u parku kod Industrijsko-obrtničke škole u Slatini organiziralo „6.-ti Slatinski obrtnički sajam“, a uz pokroviteljstvo Grada Slatine, Hrvatske obrtničke komore i Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije.
Na sajmu se predstavilo 90-ak obrtnika, poduzetnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, kućnih radinosti i udruga.

Nakon riječi dobrodošlice predsjednika slatinskog Udruženja obrtnika Zlatka Šomođija na svečanom otvorenju sajma riječi hvale sajmu i potpore slatinskim obrtnicima uputili su: direktorica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Virovitica, Kristina Pleša, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove VPŽ Bojan Mijok, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, te tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić koja je sajam i otvorila.

-Posebno pozdravljam sve vas koji ste kroz mnoge generacije očuvali stare zanate i običaje i trudite se prenijeti ih novim generacijama za što je ovaj sajam idealna prilika. Vjerujem da ćete sa ovog sajma ponijeti prekrasne utiske, nova poznanstva, poslovne kontakte i brojne lijepe uspomene, – istaknuo je domaćin Zlatko Šomođi.

– Sajmovi i izložbe su jedan od najboljih načina promocije i brendiranja domaćih kvalitetnih proizvoda, a HGK svake godine između ostaloga omogućuje svojim članicama sudjelovanje u nacionalnoj akciji „Kupujmo hrvatsko“ koja je odigrala najznačajniju ulogu u jačanju svijesti nacije u važnosti kupovanja domaćih kvalitetnih proizvoda jer tako čuvamo i svoja radna mjesta, – naglasila je direktorica HGK, Županijske komore Virovitica, Kristina Pleša.

– Moram istaknuti izuzetnu suradnju sa slatinskim Udruženjem obrtnika koja je rezultirala izvrsnim odazivom slatinskih obrtnika i poduzetnika na sajam Viroexpo, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i EU fondove VPŽ Bojan Mijok.

– Znamo da je Slatina poznata kao sajmeni grad, a ovaj prostor nekadašnje vojarne od prošle je godine postao sajmeni prostor koji daje jedan poseban ugođaj i kvalitetu svim slatinskim sajmovima koji nastavljaju sajamsku tradiciju pa tako i obrtničkom. U ovom našem lijepom gradu imamo jako civilno društvo, ali prije svega imamo jako obrtništvo te se nadam da su pred nama dani koji će donijeti prosperitet i kvalitetu te nam svima omogućiti jedan dostojanstven život u Slatini, – rekao je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić.

– Uz izuzetnu suradnju s Obrtničkom komorom VPŽ, županija potiče obrtništvo i kroz stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, a u sklopu regionalnih centara kompetencija obrtničke škole će dobiti kvalitetnu opremu za rad naših budućih obrtnika. Mala škola poljoprivrede u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina isto tako jedan je oblik gdje se između ostalih osigurava dodatna edukacija i cjeloživotno učenje slatinskim obrtnicima. Županija je krenula i s izgradnjom poduzetničkih inkubatora od kojih je jedan i u Slatini s ciljem da se mladim poduzetnicima i obrtnicima omogući lakše pokretanje vlastitog posla, – rekao je dožupan VPŽ Darko Žužak.

– Osobita mi je čast ovdje pozdraviti vas u ime Hrvatske obrtničke komore.
Sada kada u ova teška vremena održavamo šesti sajam koji je nikao u vrijeme krize, kada ste prkosili i pokazali da su sajmovi još uvijek mjesto okupljanja, druženja i mjesto života grada, jer tamo gdje ima obrtnika ima i socijalnih događanja, upoznavanja i stvaranja novih prilika. Unatoč činjenici današnje digitalizacije gdje možete bilo gdje u svijetu promovirati svoje proizvode, svojim dolaskom i sajmom održali ste zapravo život grada i to je razlog da svi građani danas dođu i prošetaju ovim divnim parkom, pozdrave vas i upoznaju s vašom ponudom,
– rekla je tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić otvarajući sajam.

Otvorenju sajma prisustvovali su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, predsjednik Područne obrtničke komore Virovitičko-podravske županije Zoran Horić, predstavnici udruženja obrtnika iz Pitomače, Orahovice, Županje i Donjeg Miholjca kao i predstavnici gradskih institucija i udruga.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio je Ivan Rončević, učenik 4. razreda harmonike Glazbene škole Milka Kelemena Slatina čiji je mentor Silvio Gumbarević, te KUD Dika Slatina koji se predstavio spletom sopjanskih plesova.

Za posjetitelje sajma bio je organiziran cjelodnevni kulturno-umjetnički program, nagradne igre, igraonice za djecu. radionice, demonstracije starih zanata, promocija obrtničkih zanimanja za učenike, brojne degustacije proizvoda, frizersko-modna revija učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina zanimanja frizer, kuhar i konobar…

Na sajmu su se ove godine predstavili Grad Lipik i Državna ergela Lipik o čijoj je turističkoj ponudi govorio Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik, a posebna je atrakcija iz njihove ponude bila cjelodnevna vožnja fijakerom ulicama Slatine.
Još jedna posebnost ovogodišnjeg sajma bilo je predstavljanje 15-ak oldtimera koje su na oduševljenje brojnih posjetitelja dovezli članovi Oldtimer kluba Našice čiji je predsjednik Franjo Hofer istaknuo prijateljsku suradnju sa slatinskim Udruženjem obrtnika, a slatinski obrtnički sajam kao jednu od prigoda gdje se mogu pohvaliti svojim limenim ljubimcima.

Udruga kuhara grada Orahovice pripremila je pravu atrakciju prezentacijom imena „Fontana čokolade“ u sklopu koje su predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice Dražen Šafar, potpredsjednik Zoran Putniković i prof. Danira Vinković, slasne voćne zalogaje oplemenili okusom tople čokolade koja je potekla iz čokoladne fontane.
Učenici Industrijsko-obrtničke škole zanimanja kuhar i konobar sa svojim mentorima Blaženkom Kovač i Goranom Ivezićem prezentirali su svoj rad te za posjetitelje sajma pripremili palačinke i slastice od flambiranog voća.
Za dobru atmosferu na izuzetno dobro posjećenom sajmu pobrinuo se glazbeni sastav  Fantastico.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content