Doživjeti stotu: Održana akcija trijaže u Ivanbrijegu i Goleniću

U Zavičajnom muzeju Slatina predstavljen dokumentarno nastavni film „Slatinski kraj u Domovinskom ratu“ povjesničara Dine Mataza
04.10.2022.
28. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena najavljen u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“
04.10.2022.

Doživjeti stotu: Održana akcija trijaže u Ivanbrijegu i Goleniću

U sklopu projekta Doživjeti stotu (UP. 02.2.1.08.0165), a u organizaciji Udruge dijabetičara Slatina provedena je i peta javnozdravstvena akcija za mještane slatinskih prigradskih naselja Ivanbrijeg i Golenić.

Medicinski tim koji su činile medicinske sestre Greta Perković, Vesna Kizivat i Neda Dušak, voditelj akcije trijaže Mateo Kroupa, magistra farmacije Jasenka Plantak Kotur te liječnica obiteljske medicine Vesna Turk Štrajtenberger, mjerio je tlak, šećer, trigliceride i kolesterol u krvi, indeks tjelesne mase, procjenu kardiovaskularnog rizika te je svaki sudionik imao završni razgovor s liječnikom o svom zdravstvenom stanju i potrebnim budućim koracima u održavanju svog zdravlja.

– Cilj ovakvih akcija je doći i u manje mjesne odbore čiji stanovnici nisu u mogućnosti doći u centar grada i prisustvovati javnozdravstvenim akcijama. U Ivanbrijegu su nas prekrasno ugostili i akciji se odazvao veći broj stanovnika do 16 sati, a potom je akcija nastavljena u Goleniću na kućnom pragu mještana, što je izazvalo pozitivne reakcije, – rekla nam je dr. Vesna Turk Štrajtenberger koja je na kraju uputila posebnu preporuku građanima mlađe dobi na odaziv jer upravo su to godine kad treba početi redovito brinuti o svom zdravstvenom stanju i kada se pojavljuju hipertenzija i dijabetes, a što se ranije otkriju rizični faktori za nastanak bolesti koje se javljaju tiho i neprepoznatljivo, lakše će se spriječiti nastanak komplikacija spomenutih bolesti s kojima se osoba navikne živjeti i ne sluti opasnosti po svoje zdravlje.

Iduća akcija održat će se 18. listopada 2022. godine u Donjim Meljanima i Bistrici, a o čemu će građani uskoro biti detaljnije obaviješteni.

Nositelj projekta Doživjeti stotu je Grad Slatina, a projektni partneri Dijabetička udruga Slatina i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, koji će na vrijeme obavijestiti građane o daljnjim projektnim aktivnostima u sklopu kojih su tijekom listopada i studenog planirane nove akcije trijaže.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content