Dovršetkom projekta ”Biciklističke staze uz Dravu” VPŽ će dobiti 500 km novih biciklističkih staza

Antonija Šola, Opća opasnost i Najbolji hrvatski tamburaši na proslavi Dana grada
20.08.2014.
Za jesenski upisni rok slobodna 132 mjesta, u IOŠ 35, u SŠ Marka Marulića Slatina 8
21.08.2014.

Dovršetkom projekta ”Biciklističke staze uz Dravu” VPŽ će dobiti 500 km novih biciklističkih staza

U sklopu prekograničnog projekta „Razvoj biciklističkih staza u svrhu promocije biciklističkog turizma na području Somogy županije i Virovitičko-podravske županije“ u tijeku su radovi na uređenju nasipa rijeke Drave. Nositelj projekta su Mađarske vode južnog Zadunavlja, a partneri na projektu VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Hrvatske vode Osijek.

Radove na uređenju nasipa rijeke Drave od Terezinog polja do općine Čađavica obišli su virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, predsjednica županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenici župana Sanja Bošnjak i Zdravko Dijaković te ravnateljica Razvojne agencije VIDRA Natalija Havidić.

Jedan od najvećih projekata ovog tipa na području Hrvatske, važna je dionica dviju najpoznatijih i najznačajnijih europskih biciklističkih trasa, Dravske biciklističke rute i rute Eurovelo 13 – rute „Željezne zavjese“. Ukupna vrijednost projekta je 1.634.192,00 Eura, a za područje Virovitičko-podravske županije predviđen je iznos od 880.133,00 Eura. Provedba projekta, čiji je akronim „Biciklističke staze uz Dravu“, započela je 1. travnja 2013. godine, a u narednih 20 mjeseci ostvaruju se zadani ciljevi.

U tijeku je označavanje biciklističkih ruta te je do sada postavljeno oko 50 tabli, od ukupno 300-injak. Na 22 info table s kartama biciklisti će imati na raspolaganju pregled biciklističkih staza Virovitičko-podravske županije s informacijama o turističkim atrakcijama na rutama. Izrađena je i GPS aplikacija koja je dostupna svima. Također, biciklisti će imati priliku odmoriti na tri lokacije i pritom uživati u ponudi obližnjih turističkih objekata. Osim uređenja nasipa i odmorišta, kroz projekt će biti organizirana i probna vožnja sa 100 sudionika iz dvije susjedne zemlje (50 Mađarska, 50 Hrvatska) gdje će najbolji biciklisti osvojiti nagrade. Uređenjem 28 km nasipa uz rijeku Dravu na relaciji Sopje-Noskovci postići će se dvostruki učinak, budući da će nasipu biti pojačan obrambeni, a dodan turistički karakter.

– ”Biciklističke staze uz Dravu” je, uz ”Drava4Enjoy”, drugi projekt koji se provodi na području županije vezano uz razvoj biciklizma. Dovršetkom radova na tom projektu Virovitičko-podravska županija će dobiti preko 500 kilometara novih biciklističkih staza koje će upotpuniti njene prirodne ljepote te istovremeno pridonijeti razvoju turizma kontinentalnog dijela Hrvatske, kao i pozicioniranju naše županije u razvoju biciklizma – istaknuo je župan Tomislav Tolušić.(vpz.hr)

IMG_33961

Skip to content