Djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina predstavili ovogodišnji plan i program slatinskom gradonačelniku

Značajan porast dolazaka i noćenja gostiju, ali i smještajnih kapaciteta u destinaciji Slatina
19.01.2023.
Objavljene pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirne liste za izbore članova Vijeća mjesnih odbora na području Grada Slatine – Glasanje će se održati 19. veljače 2023. godine
20.01.2023.
Značajan porast dolazaka i noćenja gostiju, ali i smještajnih kapaciteta u destinaciji Slatina
19.01.2023.
Objavljene pravovaljano predložene kandidacijske liste i zbirne liste za izbore članova Vijeća mjesnih odbora na području Grada Slatine – Glasanje će se održati 19. veljače 2023. godine
20.01.2023.

Djelatnici Zavičajnog muzeja Slatina predstavili ovogodišnji plan i program slatinskom gradonačelniku

Budući da se bliži manifestacija Noć muzeja čijem se obilježavanju tradicionalno priključuje i Zavičajni muzej Slatina, ova slatinska kulturna ustanova priprema nova iznenađenja za svoje posjetitelje, a pojedine su detalje ravnatelj Vlado Majhen, kustos Srđan Đuričić i fotografkinja Nikolina Tomić otkrili gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću te mu ujedno predstavili i plan rada slatinskog Muzeja tijekom 2023. godine.

Fokus ovogodišnje Noći muzeja koja će se održati u petak, 27. siječnja, stavljen je na ulogu muzeja kao važnog faktora u zajednici što je u skladu s temom Noći muzeja 2023. „Muzeji su važni!“.

– Muzeji su generator novih spoznaja i mjesto trajnog čuvanja sveukupne baštine i identiteta zajednice kojoj oni pripadaju. Dio te baštine su i igre djetinjstva koji polako padaju u zaborav, a činile su važan dio odrastanja svih naših sugrađana. Stoga je Zavičajni muzej Slatina pod krilaticom iz uvijek komičnog Alana Forda „Ako misliš pobijediti, ne smiješ izgubiti“, osmislio ovogodišnji sadržaj u kojem su isprepleteni izložba, kvizovi znanja, društvene igre i zagonetna soba, a sve s ciljem promicanja igara koje polako prestaju biti dio odrastanja naših najmlađih sugrađana, – istaknuo je kustos Đuričić.

– U sklopu priprema nastojimo prikupiti što više informacija i materijala vezanih uz davno zaboravljene igre našega djetinjstva kako bi ih što vjernije prikazali djeci i mladima te im na taj način ponudili jedan drugačiji izvor zabave u slobodno vrijeme. Tako bi sačuvali još jednu tradiciju našega kraja od zaborava, – dodala je fotografkinja Tomić.

Kako je prošle godine Zavičajni muzej Slatina pokrenuo zanimljiv ciklus predavanja pod nazivom Muzejske tajne kojima je proslavio datum svog osnutka, u veljači ove godine planira novi ciklus koji će donijeti još zanimljivije priče i otkriti još neotkrivene zagonetke o predmetima, ljudima i davnom životu slatinskog kraja.

Za ožujak je planirana nesvakidašnja izložba na temu matematike, dok se u svibnju, po drugi puta planira sudjelovanje na manifestaciji Festival znanosti, kao i izložba u suradnji s Hrvatskim društvom karikaturista u prigodi Dana muzeja.
Lipanj donosi izložbu „Kad procvjetaju bijeli ljiljani“ koja će biti postavljena povodom blagdana sv. Antuna u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice i autorom izložbe Miroslavom Šarićem.
Tijekom vrućeg kolovoza gostujuća izložba: Molovanje i farbanje –  prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila bit će pravo osvježenje budući da donosni zanimljive podatke, primjere i alate korištene u bojanju tradicijskog tekstila.
Jesen donosi još jednu suradnju gdje će se zanimljivom izložbom proslaviti godišnjica osnutka slatinske Udruge KRIK, a ujedno i obilježiti Dan grada Slatine.
Listopad je rezerviran za prigodnu izložbu povodom Dana Milka Kelemena, dok će godinu zaključiti godišnja izložba SLIK-a.

– Osim spomenutog programa koji će obogatiti ponudu stalnog postava i pojedinačnih spomen soba koje su tijekom cijele godine dostupne posjetiteljima, Zavičajni muzej Slatina ponudit će i razne druge sadržaje budući da je često domaćin ili suorganizator brojnim udrugama i institucijama u realizaciji njihovih programa i projekata, – istaknuo je ravnatelj Majhen te se tom prigodom zahvalio Gradu Slatini i gradonačelniku na dosadašnjoj potpori.

– Isto tako moram zahvaliti svojim djelatnicima koji praktično žive za ovaj muzej i trude se udahnuti mu novi život, osobito kustosu Srđanu Đuričiću koji je „Alfa i Omega“ svega onoga što u muzeju radimo. Zadovoljan sam i s radom naše fotografkinje Nikoline Tomić koja je svojim dosadašnjim radom itekako opravdala naše povjerenje, a cijela priča je dakako zaokružena doprinosom našeg preparatora Gorana Boršića koji svojim vještim rukama stare predmete pretvara u još ljepše artefakte vrijedne divljenja na izložbenim policama našeg muzeja.
Od nedavno naše smo redove pojačali dolaskom mlade praktikantice Lucije Radić koja uz sređivanje knjižne građe zajedno s djelatnicima radi na prezentaciji i promociji muzeja i njegovoj vidljivosti, te obogaćuje njihov rad novim idejama, – rekao je ravnatelj Majhen te ujedno ukazao i na tekuću problematiku.
Tako se požalio na poteškoće sa sustavom grijanja i hlađenja čije je održavanje problematično, te naglasio kako se eventualna rekonstrukcija istoga planira za iduću godinu budući da se radi o vrlo opsežnom poslu koji iziskuje velike troškove. Osim toga doznajemo kako su dotrajala i pojedina rasvjetna tijela koja su zastarjela te bi ih trebalo zamijeniti novom učinkovitijom led rasvjetom.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić na kraju je izrazio zadovoljstvo predstavljenim ovogodišnjim programom Zavičajnog muzeja Slatina:

– Raduje me što i ove godine Muzej ima jedan kvalitetan plan kojim će predstaviti svoju djelatnost i to ne samo kroz vlastite programe nego i kroz suradnju s različitim institucijama kako s ovog područja tako i šire. Drago mi je što početkom godine imate ovako zanimljiv program u sklopu Noći muzeja, te nastavljate s ciklusom Muzejskih tajni koji će vjerujem privući još više Slatinčana nego prošle godine. To je zaista originalna ideja i koliko čujem ovaj se model prepisuje i u drugim muzejima što je jako dobra stvar, da se vaša originalnost širi dalje, – istaknuo je gradonačelnik te dodao:

– Što se tiče ostalih izložaba koje se pripremaju tijekom godine drago mi je što su raznolike, te uključuju tradiciju, vjerske, medijske i druge teme njegujući suradnju s drugim muzejima iz bliže i dalje okolice. Stoga vjerujem da će svakoga mjeseca Slatinčani i naši dragi gosti moći uživati u onome što naši vrijedni djelatnici Muzeja pripremaju, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić. 
(www.radioslatina.hr)

Skip to content