Devet slatinskih projekata vrijednih 365.950.000 eura koji otvaraju više od 450 radnih mjesta

Gradonačelnik Ivan Roštaš s članovima Hvidre Slatina obišao spomen obilježja
25.05.2013.
Nezapamćen vandalizam: U dvorištu ciglom razbili privatni automobil gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša
25.05.2013.
Gradonačelnik Ivan Roštaš s članovima Hvidre Slatina obišao spomen obilježja
25.05.2013.
Nezapamćen vandalizam: U dvorištu ciglom razbili privatni automobil gradonačelnika Slatine Ivana Roštaša
25.05.2013.

Devet slatinskih projekata vrijednih 365.950.000 eura koji otvaraju više od 450 radnih mjesta

Gospodarski razvoj grada, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda građana imperativ je Grada Slatine, i cilj za koji gradska vlast upotrebljava sve raspoložive resurse. Da bi se ostvarili ti ciljevi Grad Slatina započeo je s provedbom brojnih projekata među kojima se u pripremnoj fazi nalaze:

1. Energy 9 – Elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije snage 4,5 MWe:
Ovim planom pokazana je namjera investitora – Energy 9 d.o.o., da instaliranjem postrojenja energane koja koristi obnovljivi izvor goriva (drvnu masu) proizvede elektroenergiju ukupne snage 4,5 MW koju će prodavati elektroenergetskom sustavu Republike Hrvatske po povlaštenoj cijeni. Vrijednost projekata je 18.000.000 eura a zaposlilo bi se oko 10 radnika. Za projekt je riješena lokacijska dozvola, dok je potvrda glavnog projektanta u tijeku.

energy 9

2. Miscanthus Slatina d.o.o . – Elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije snage 2,9 MWe:
Inicijator projekta je tvrtka Miscanthus d.o.o. koja je osnovana kao javno-privatno partnerstvo uz sudjelovanje Grada Slatine. Poslovnim planom predviđeno je instaliranje postrojenja energane koja koristi obnovljivi izvor goriva (drvnu masu) za proizvodnju električne energije. Za projekt je riješena lokacijska dozvola, a vrijednost je 11.700.000 eura. Realizacijom projekta zaposlilo bi se do 10 radnika.

3. Županijski centar za gospodarenje otpadom – Izgradnje sunčane elektrane Medinci:
Korištenjem obnovljivog izvora energije – sunca, ostvaruju se interesi Republike Hrvatske u području energetike, utvrđeni Strategijom energetskog razvitka Republike Hrvatske. Projekt je vrijedan oko 850.000 eura, a u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole. Projekt bi zaposlio do 5 radnika.

suncana elektrana

4. Biointegra d.o.o. – izgradnja bioplinskog postrojenja za proizvodnju električne i toplinske energije:
Tehnologija dobivanja i energetske uporabe bioplina je komercijalno dostupna, ekološki vrlo prihvatljiva i gospodarski atraktivna, uz to pruža efikasna rješenja za gospodarenje komunalnim i poljoprivrednim otpadom kombinirajući smanjenje volumena otpada, njegovu transformaciju u neagresivne oblike i proizvodnju energije. Vrijednost projekta iznosi oko 6.500.000 eura, a njime bi se zaposlilo od 10 do 20 radnika. Za projekt je riješena građevinska dozvola.

biointegra

5. Sinteza Slatina – Projekt izgradnje i proizvodnje laboratorija (rasadnika) biljke miscanthus:
Cilj projekta je izgradnjom i opremanjem rasadnika koji uključuje laboratorij i staklenik. U planu je proizvoditi svake godine po 12 mil. sadnica spremnih za sadnju, koje su dovoljne za 1.200 ha plantaža miscanthusa godišnje. Projekt je vrijedan 8.500.000 eura, a realizacijom bi se zaposlilo 120 radnika.

mischantus

6. Slatinski dvori – Izgradnja ustanove socijalne skrbi sa smještajem za starije i nemoćne osobe i osobe sa invaliditetom:
Cilj projekta je izgradnja ustanove socijalne skrbi sa smještajem za starije i nemoćne osobe i osobe s invaliditetom. Za projekt je riješena lokacijska dozvola, a u prvoj fazi projekta zaposlilo bi se 79 radnika. Vrijednost projekta je oko 3.400.000 eura.

7. Energija Turbina – Elektrana za proizvodnju električne i toplinske energije snaga 4,5 MWe:
Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, u koje spada i proizvodnja električne energije iz ovog projekta, potiče se i jamči, u smislu zakonskih propisa. Energetski objekt bit će izgrađen na lokaciji u Industrijskoj zoni Turbina I, na površini od 13.127 m², koja je dovoljna za izgradnju glavnog pogona, skladišta za bio-masu, te popratnih objekata potrebnih za funkcioniranje cijelog sistema. Projekt je vrijedan oko 18.000.000 eura, a zaposlio bi do 10 radnika. Za projekt je riješena lokacijska dozvola.

8. Dravacel d.o.o. Slatina – Izgradnja pogona za proizvodnju celuloze i papira:
Dravacel d.o.o. Slatina jedini je proizvođač u Republici Hrvatskoj koji može preraditi sve vrste papira i kartona uključujući i ”tetra-pack” ambalaže, te jedini proizvođač bijelih papira u Republici Hrvatskoj. Dravacel d.o.o. Slatina namjerava izgraditi postrojenje za objedinjenu godišnju proizvodnju:
1. 250.000 tona celuloze iz celulozne trske;
2. 200.000 tona ambalažnog papira;
3. 300.000 tona grafičkih papira;
4. 150.000 tona višeslojne ljepenke;
5. 129.000 tona ambalaže od višeslojne ljepenke;
6. 50.000 tona ambalaže od premazanog kartona.
Vrijednost projekta iznosi oko 200.000.000 eura, planira se zaposliti ukupno oko 200 radnika, a trenutno je u izradi lokacijska dozvola.

dravacel

9. Dravacel d.o.o. Slatina – Geotermalni projekt: izgradnja geotermalne elektrane snage 25 MWe:
Cilj trenutnih aktivnosti u realizaciji ovog projekta je provjera energetskog potencijala na širem području Grada Slatine, te utvrđivanje parametara za njegovo korištenje, primarno za pretvorbu toplinske u električnu energiju izgradnjom energetskog objekta koji bi proizvodio električnu struju, a zatim i kaskadno korištenje tople vode u cilju poticanja poljoprivredne proizvodnje (plastenici), te u turističke svrhe. Vrijednost projekta iznosi oko 99.000.000 eura, a trenutno je u izradi lokacijska dozvola.

Ukupna vrijednost navedenih projekata iznosi oko 365.950.000 eura, a realizacijom bi se otvorilo više od 450 radnih mjesta. (slatina.hr)

Skip to content