Danijel Penov, Senna Šimek i Matea Minauf na 12. međunarodnom dječjem festivalu u Ukrajini

Na proslavi obljetnice Oluje u Kninu i branitelji iz Slatine
06.08.2013.
U sklopu proslave Dana VPŽ 7. i 8. rujna na Jankovcu bit će održan međunarodni Srednjovjekovni viteški turnir
08.08.2013.

Danijel Penov, Senna Šimek i Matea Minauf na 12. međunarodnom dječjem festivalu u Ukrajini

U organizaciji ukrajinske dobrotvorne fundacije Hope and Good, Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine, Međunarodnog dječjeg centra “Artek” te Ministarstva socijalne politike Ukrajine, a uz pokroviteljstvo predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Vlade Ukrajine, u Međunarodnom dječjem centru “Artek” je od 20. srpnja do 1. kolovoza 2013. održan 12. međunarodni dječji festival “Let’s change the world for the better” i 1. OSCE samit djece i mladih. OSCE (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) posvećuje veliku pozornost edukaciji mladih i razvoju ljudskih potencijala kao i Međunarodni dječji festival u Arteku, koji se posebno bavi i razvojem mladih talenata.

U organizaciji Virovitičko-podravske županije, župana Tomislava Tolušića i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesne Šerepac, na Međunarodnom dječjem festivalu kao predstavnici Republike Hrvatske sudjelovali su učenici i učenice iz Gimnazije Petra Preradovića iz Virovitice: Veron Hrvojić, Kristijan Boban, Monika Katalenić i Elena Topolovčan, iz Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice: Marin Kutnjak, iz Srednje škole Marka Marulića iz Slatine: Danijel Penov, Senna Šimek i Matea Minauf te iz Srednje škole „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice: Tena Vukelić i Ena Smolčić. Ovo je putovanje bila nagrada za učenike koji su prošloj školskoj godini (2011./12.) bili najbolji učenici svojih škola. Voditelj delegacije bio je Zorislav Milković, ravnatelj SŠ „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice.

Na festivalu su bili predstavnici 60 država iz cijelog svijeta, od Europe, Azije i Afrike do Sjeverne Amerike s preko 400 sudionika. Kroz druženje, zabavu, izlete i sportske aktivnosti djeca i mladi bavili su se i ozbiljnim temama kao što su ekologija, mirno rješavanje sukoba, sigurnost i perspektive mladih. Na kraju festivala i OSCE samita doneseni su Apel te Rezolucija koje su potpisali predstavnici djece i mladih svih država sudionika festivala u kojima se traži mirno rješavanje sukoba uz toleranciju i uvažavanje, razvoj sukladan ekologiji i održivom razvoju, uključivanje mladih u donošenje odluka i spremnost mladih da preuzmu odgovornost za svoju budućnost.

Posebno obilježje ovog festivala su Dani nacija koji su se održavali u više navrata tako da bi u jednom danu petnaestak država imalo svoj dan. Dan bi započeo podizanjem nacionalne zastave i sviranjem himne te uz kratak program. U poslijepodnevnim bi satima bio sajam nacija na kojemu bi se pod šatorima predstavila svaka od država sa svojim nacionalnim posebnostima. U sklopu sajma bila bi kratka glazbeno-plesna točka, a naši su učenici plesali narodno kolo kukunješće. Osim toga, u sklopu festivala postoji natjecanje Planeta talenata na kojemu djeca i mladi pokazuju svoja dostignuća u glazbi i plesu. Posebno je impresivan bio program na zatvaranju festivala. Cijeli se program događao u Međunarodnom dječjem centru Artek na Krimu u Ukrajini. (vpz.hr)

Skip to content