Dan dobrotvornih darivatelja krvi-25. listopad

Počeli radovi na nogometnom igralištu u Ćeralijama
24.10.2015.
Kristijan Rabić osvojio zlato, Slatina ekipno treća na međunarodnom hrvačkom natjecanju kadeta u Sisku
25.10.2015.
Počeli radovi na nogometnom igralištu u Ćeralijama
24.10.2015.
Kristijan Rabić osvojio zlato, Slatina ekipno treća na međunarodnom hrvačkom natjecanju kadeta u Sisku
25.10.2015.

Dan dobrotvornih darivatelja krvi-25. listopad

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj koje se provodi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Svakegodine obilježava se Dan darivatelja krvi – 25. listopada, na dan kad je 1953. godine u organizaciji Crvenog križa u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Otada pa sve do danas, Hrvatski Crveni križ svakodnevno u suradnji s transfuzijskim službama organizira redovite akcije prikupljanja krvi. Obilježavanjem Dana darivatelja krvi Hrvatski Crveni križ želi odati počast i zahvaliti svim darivateljima koji daju krv i na taj način spašavaju mnoge ljudske živote. Dan darivatelja krvi ujedno je prigoda za poticaj novim, a osobito mladim osoba na davanje krvi.
Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj, izgrađen je sustav usklađenog davanja krvi putem Hrvatskog Crvenog križa, koji omogućuje organiziranje akcija i prikupljanje krvi (prema mjestu stanovanja, rada i sl.) na području cijele zemlje, premda rezultati nisu svugdje ravnomjerni zbog demografskih, gospodarskih, kulturoloških i tradicijskih čimbenika. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Zahvaljujući suvremenim znanstvenim spoznajama i tehnološkim postignućima, krv i različiti pripravci krvi primjenjuju se kao lijek u mnogim granama medicine. Dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi smatra se najsigurnijim načinom
prikupljanja sigurne krvi i zašite od bolesti koje se šire putem krvi (primjerice HIV/AIDS).
Darivatelji krvi (ukupno 170 tisuća) okupljeni unutar Hrvatskog Crvenog križa djeluju kao članovi ili aktivisti pri čemu se o njima vodi posebna briga, evidencija, dodjela priznanja uz druge povlastice. Hrvatski Crveni križ glavni je promotor koji ukazuje na važnost darivanja krvi i utječe na podizanje svijesti o tom humanom činu. Darivatelji krvi nacionalno su bogatstvo svake zemlje.
Na temelju potreba zdravstva u Hrvatskoj je u 2014. godini u organizaciji 105 društava Hrvatskog Crvenog križa (od ukupno 110) uz pomoć velikog broja volontera i u suradnji s transfuzijskim službama prikupljeno 145.125 doza krvi (79 posto), dok je u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu prikupljeno 38.780 doza krvi (21 posto), što čini ukupno 183.905 doza krvi, čime su bile zadovoljene potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima. Broj davanja krvi iznosio je 4,29 na 100 stanovnika. U Hrvatskoj je još uvijek značajno manji broj žena (18 posto), nego muškaraca (82 posto) koji daruju krv. Među darivateljima krvi koji su prvi put dali krv bilo je 66 posto muškaraca i 34 posto žena.

Održavanjem prigodnih svečanosti u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa dodjeljuju se različita priznanja prema broju darivanja krvi. Prema dosada dostupnim podacima u ovoj godini, priznanja 167 muškaraca za 100 puta darovanu krv primit će i devet žena za 75 puta darovanu krv.
Hrvatski Crveni križ upućuje iskrene čestitke svim darivateljima krvi povodom Dana darivatelja krvi i izraze duboke zahvalnosti za plemenitost i humanost koju su dosada iskazali u solidarnosti sa svim onima kojima je njihova krv bila neophodno potrebna. Iskreno zahvaljujemo i želimo svim darivateljima krvi puno zdravlja i sreće uz osobni uspjeh u životu. Budite ponosni na svoj čin darivanja krvi.

crvenikrizDDK

Skip to content