Crkva blaženog Ivana Merza uskoro pod krovom

FOTOGALERIJA: Koncert pod maskama OGŠ Slatina
03.03.2014.
Gradonačelnik Ivan Roštaš prisustvovao obilježavanju 22. obljetnice osnivanja Hvidre Republike Hrvatske
03.03.2014.

Crkva blaženog Ivana Merza uskoro pod krovom

Slatinska Župa bl. Ivana Merza, koju je potpisivanjem dekreta utemeljio požeški biskup dr. Antun Škvorčević 22. lipnja 2003. godine, uskoro će dobiti i svoju crkvu. Tijekom obilježavanja blagdana bl. Ivana Merza 10. svibnja prošle godine, na 85. obljetnicu smrti blaženika, desetu obljetnicu njegova proglašenja blaženim i osnutka njegove župe u Slatini, biskup Švorčević blagoslovio je gradilište na kojem je ubrzo nakon toga započeta izgradnja nove crkve. Nekoliko mjeseci kasnije, na blagdan Uzvišenja sv. Križa 14. rujna, biskup Škvorčević predvodio je slavlje ugradnje kamena temeljca nove crkve, koji je blagoslovio papa Benedikt XVI. prigodom svoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Danas je crkva projektanta Borisa Vučića već dobila svoje obličje, a djelatnici izvoditelja radova, tvrtke Građenje Marković iz Grabića, ovih dana postavljaju krov. Župnik vlč. Nikola Jušić kaže da radovi kasne dvadesetak dana zbog vremenskih prilika koje nisu omogućavale rad na skelama, ali na vremenske uvjete doista se ne može utjecati. – Ja sam, inače, zadovoljan s dinamikom radova, te s izvođačima i njihovim pristupom gradnji. Očekujemo da će grubi radovi biti dovršeni ove godine, a unutarnje uređenje ovisit će o mogućnostima s obzirom da će to biti najskuplji dio troškova. To su instalacije, vitraji, oltar, mozaik oltarnog prostora, pod i drugo, a to uređenje trajat će još najmanje tri godine. No, čim dobijemo privremene prozore, liturgiju ćemo imati u crkvi, kaže župnik Jušić.

Izgradnju crkve bl. Ivana Merza u Slatini financira Požeška biskupija od sredstava koje dobiva od države. Ukupna vrijednost izgradnje iznosi 9,4 milijuna, prošle godine utrošeno je 2.180.000 kuna, a za ovu godinu župnik je podnio prijedlog na četiri milijuna.

Svjestan teškog gospodarskog trenutka u Hrvatskoj, pa i u Slatini, biskup Antun Škvorčević naglašava da je „upravo u takvim vremenima potrebno pomoći hrvatskom čovjeku da bude duhovno snažniji i može nositi nagomilane terete, biti pokretač novih društvenih odnosa“ i da tome treba služiti i nova župna crkva. – Podižući novu crkvu u Slatini, želimo izgraditi još jedan prostor za ostvarivanje poslanja koje je Isus povjerio svojoj Crkvi u služenju čovjeku i u kojem će po euharistijskom slavlju on obnavljati djelo svoje ljubavi na križu, kaže biskup Škvorčević. (radioslatina.hr, glas slavonije)

Skip to content