Članovi francuske humanitarne udruge Medicine Aide et Presence (MAP) ponovno u Slatini

Grad Slatina i ove godine obilježava Međunarodni dan životinja bez doma, 21. kolovoza
20.08.2021.
U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima
24.08.2021.
Grad Slatina i ove godine obilježava Međunarodni dan životinja bez doma, 21. kolovoza
20.08.2021.
U Mrtvom jarku obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima
24.08.2021.

Članovi francuske humanitarne udruge Medicine Aide et Presence (MAP) ponovno u Slatini

Jučer su na prijemu kod gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića bili članovi francuske humanitarne udruge Medicine Aide et Presence – MAP (Medicinska pomoć i prisutnost) iz grada Perpignana (Perpinjana) na jugu Francuske koju predvodi predsjednik udruge dr. Pierre Chollat-Namy. Uz njega su sastanku prisustvovali članovi iste Roselyne Canal, Rene Baltazar, Pierrre Bernard i Patricia Vene, također medicinski djelatnici u mirovini. Svi članovi udruge su veliki humanitarci koji svoje vrijeme i novac troše na pomoć potrebitima. 

Ova udruga dovozi humanitarnu pomoć Crvenom križu Slatina od proljeća 1992. godine.

– S ovim dragim ljudima imamo izuzetnu suradnju već gotovo 30 godina tijekom kojih su poslali više od 50 šlepera pomoći, prosječno 2 godišnje, iako su od Slatine udaljeni više od 1.700 km. Ovakvo dugogodišnje prijateljstvo ne može se baš naći na svakom koraku, stoga smo im neizmjerno zahvalni, tim više što su sada već u godinama, ali kao i mi ne posustaju, pa im makar kroz ovo kratko druženje i malo pažnje uzvraćamo zahvalnost, – rekao nam je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić koji je također prisustvovao sastanku.

Naglasio je kako su ovoga puta u Slatinu dovezli 10 medicinskih kreveta s madracima, nešto medicinskih pomagala za polupokretne, higijenske potrepštine, maske za lice i dezinficijense.

Za vrijeme svog četverodnevnog boravka u Slatini članovi MAP-a smješteni su u prostoru stare škole u Kozicama koju je slatinski Crveni križ dobio na korištenje od Grada Slatine, te u njoj uredio spavaonicu, sanitarni čvor i malu čajnu kuhinju. Osim razgledavanja slatinskih znamenitosti poput crkve sv. Josipa, slatinskog kina ili Zavičajnog muzeja, Crveni križ je za njih organizirao i niz izleta kako bi upoznali i druge hrvatske destinacije. Tako su ovoga puta posjetili Ilok, Vukovar i Jankovac, bili na kupanju u Bizovcu, a imali su i roštiljadu na Dravi.

Gradonačelnik Ostrošić svojim je gostima predstavio Slatinu i njezine karakteristike. Govorio je o ljudima, slatinskoj povijesti i prirodnim ljepotama, te svim segmentima života u gradu od gospodarstva, školstva, vrtića i sporta do kulture. Tako je ukratko predstavio vrhunske slatinske sportaše, vrijedne udruge, tradicionalne manifestacije i svjetski poznati festival Dani Milka Kelemena, te naglasio kako je Slatina grad koji brine o potrebama svojih žitelja, od djece vrtićke dobi, preko mladih pa sve do umirovljeničke populacije.

– Slatina je mali grad ali ima sve što čovjeku treba. Život je ovdje manje stresan nego u velikim sredinama i sve je na dohvat ruke. Iz godine u godinu trudimo se poboljšati životni standard naših građana, a u tome je svaka pomoć dobrodošla. Stoga vam se od srca zahvaljujem što se već dugi niz godina trudite kroz rad svoje udruge, brojnim humanitarnim pošiljkama pomoći onim našim sugrađanima kojima je pomoć zaista najpotrebnija, – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Iznoseći plan svoje udruge za naredno razdoblje u sklopu kojega su između ostaloga uključene humanitarne akcije u Madagaskaru, Senegalu i Maroku, predsjednik udruge, dr. Pierre Chollat-Namy zahvalio se gradonačelniku Ostrošiću na gostoprimstvu te istaknuo oduševljenje Slatinom i njezinim ljudima, te naglasio kako će sljedeće godine ponovno doći.

– Svakako ćemo se vratiti iduće godine u Slatinu, jer unatoč vožnji od 20 sati ovdje je lijepo doći, ljudi su tako srdačni. Uz povijesne znamenitosti, prirodne ljepote ovoga kraja ostavljaju bez daha i ovdje se diše punim plućima, – zaključio je dr. Pierre Chollat-Namy.
(www.radioslatina.hr)

Skip to content