Cjelodnevnim programom u Slatini proslavljen Međunarodni praznika rada, 1. svibnja

Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske za Grad Slatinu
02.05.2023.
8. obrtničko-gospodarski sajam u nedjelju, 7. svibnja
02.05.2023.

Cjelodnevnim programom u Slatini proslavljen Međunarodni praznika rada, 1. svibnja

Grad Slatina ove je godine za svoje sugrađane pripremio veliku cjelodnevnu proslavu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, a u suradnji s mjesnim odborima Kozice, Bistrica i Potočani.

Proslava je 30. travnja započela tradicionalnom proslavom u organizaciji Mjesnog odbora Kozice koji obilježavanje Međunarodnog praznika rada svake godine organizira večer uoči 1. svibnja.
Dobra zabava je nastavljena 1. svibnja počevši druženjem u Bistrici gdje je MO Bistrica za svoje mještane, ali i ostale posjetitelje pripremio prvosvibanjsku proslavu i tako započeo davno zaboravljene običaje.
Mjesni odbor Potočani također je organizirao svoju tradicionalnu prvosvibanjsku proslavu u Potočanskom rekreacijskom centru, popularnom „PRC-u“.

Centralni dio svečanosti proslave Međunarodnog praznika rada koju je organizirao Grad Slatina za svoje sugrađane ove je godine umjesto na Javorici, zbog neadekvatnog prilaza budući da je nogostup u Voćinskoj ulici uslijed radova na aglomeraciji raskopan, održan u Parku 136. slatinske brigade u Slatini gdje je posjetitelje dočekao Tamburaški sastav Fijaker koji itekako zna kako podići dobro raspoloženje koje je mnoge potaknulo i na ples.

Na zadovoljstvo velikog broja posjetitelja izvrstan vojnički grah skuhali su vrhunski kuhari restorana Sequoia Siniša Šimunović i Zoran Maurer uz pomoć Javne vatrogasne postrojbe Slatina koja je osigurala svježu vodu za pripremu tri kotla graha.

Oko 13 sati sve je bilo spremno za podjelu preko 850 besplatnih porcija graha u čemu su spomenutom kuharima pomogli slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i dogradonačelnik Ilija Nikolić, a budući da se tražila i porcija više jer su mnogi tražili i repete, nakon gotovo 1000 porcija ove ukusne slavonske delicije kotlovi su ostali prazni.

Unatoč gužvi veselo je bilo pod velikim šatorom koji su sa svom potrebnom opremom pripremili djelatnici u javnim radovima koji su naravno kasnije sve i raspremili kako bi središnji gradski park ponovno bio čist i uredan.

Druženje je nastavljeno u odličnoj atmosferi uz taktove Tamburaškog sastava Fijaker koji je u Slatini premijerno predstavio svoju novu članicu. Tako su članovi ovoga izvrsnog tamburaškog sastava Ivan, Goran (Doktor), Mata, Darko, Čačija i Alen dobili pojačanje kroz ženski vokal, a pridružila im se njihova Osječanka Mirna.

Građani su proveli ugodno prvosvibanjsko poslijepodne u samom središtu Slatine, dok je velika završnica održana u večernjim satima na akumulacijskom jezeru Javorica uz tradicionalno paljenje velikog krijesa.

– Drago mi je što smo zajedno obilježili 1. svibnja, Međunarodni praznik rada. Na taj smo način dobili priliku tijekom neformalnog druženja razgovarati i o nekim važnim temama s kojima ćemo nastaviti i narednih dana. U Gradskoj upravi već smo održali niz sastanaka s predstavnicima novoformiranih mjesnih odbora, a to ćemo učiniti i s preostalima te se u narednom razdoblju, između ostaloga, posvetiti rješavanju njihovih problema. Učinit ćemo sve što je u našoj moći za boljitak življenja naših građana u svim mjesnim odborima, a to ćemo vjerujem postići zajedničkim snagama, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te dodao:

– Ovaj prekrasan dan i prvosvibanjsko druženje s našim sugrađanima zaključili smo tradicionalnim paljenjem krijesa na Javorici, a ovoga puta iskoristili smo svo ono granje i otpadni materijal od srušenih stabala tijekom nevremena na širem slatinskom području, kao i onih stabala koja su se morala ukloniti zbog dotrajalosti. Naravno sve ono što se moglo iskoristiti u pilani je prerađeno u daske te će se iskoristiti za različite potrebe, poput popravka klupa u našim parkovima, a svoju korisnu namjenu pronaći će i u pojedinim mjesnim odborima koji već imaju ideje kako prostor svojih mjesnih domova i okoliša učiniti funkcionalnijim i korisnijim njihovim korisnicima, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić zahvalivši se prije svega mjesnim odborima Kozice, Bistrica i Potočani što su se organizacijski uključili u ovogodišnju proslavu 1. svibnja, ali i svim građanima koji su je uveličali svojim dolaskom.

– Cilj je bio da se ljudi okupe, svi zajedno druže, provesele i barem malo zaborave na svakodnevne životne brige. Vjerujem da smo u tome uspjeli tim više što smo premještanjem centralne proslave s Javorice u samo središte grada istu učinili dostupnijom većem broju građana, – dodao je dogradonačelnik Nikolić kojemu je ove godine pripala čast upaliti veliki krijes na Javorici uz potporu Javne vatrogasne postrojbe Slatina čiji su vatrogasci Antonia Medved i Gabrijel Solar osigurali prostor oko krijesa.

Završnici proslave 1. svibnja koja je također privukla zavidan broj posjetitelja nazočio je i v. d. zapovjednika JVP Slatine Tomislav Uher.   
(www.radioslatina.hr)

Skip to content