Betlehemsko Svjetlo Mira osvjetlilo Slatinu za predstojeće blagdane

Održano 7. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj
14.12.2015.
Osnovna glazbena škola Slatina organizira dva Božićna koncerta
14.12.2015.

Betlehemsko Svjetlo Mira osvjetlilo Slatinu za predstojeće blagdane

U ponedjeljak, 14. prosinca, članovi slatinskog Odreda izviđača „Lisice“ u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Slatine dijelili su Betlehemsko Svjetlo Mira po institucijama u Slatini. Svjetlo su izviđači preuzeli u nedjelju 13. prosinca u zagrebačkoj katedrali.  Dio je to kampanje koja se provodi diljem svijeta svake godine i u kojoj sudjeluje preko 30 milijuna ljudi, a ovogodišnji moto kampanje je „Mir u meni –Mir s tobom“.

Izviđači su Svjetlo podijelili u crkvi sv. Josipa, u crkvi bl. Ivana Merza, PP Slatina, JVP Slatina, Turističkoj zajednici grada Slatine, Zavičajnom muzeju Slatina, Gradskoj knjižnici i čitaonici grada Slatine, Pučkom otvorenom učilištu Slatina, Domu zdravlja Slatina, Dječjem vrtiću Zeko i Suncokret, OŠ Eugena Kumičića, OŠ Josipa Kozarca , SŠ Marka Marulića, Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, Glazbenoj školi Slatina, Gradskoj Upravi, Centru za poduzetništvo grada Slatine, Domu za starije i nemoćne Zdenka, Centru za socijalnu skrb, Crvenom križu Slatina.

Betlehemsko Svjetlo Mira je događaj koji je izvorno organiziran 1986.godine od austrijske TV postaje– ORF (Linz) – i bio je dio velike dobrotvorne misije – Svjetlost u tami, za djecu u potrebi u Austriji i inozemstvu. Od 1989. godine došlo je do suradnje između izviđača i vodiča u mnogim zemljama, što je omogućilo da Betlehemsko Svjetlo Mira putuje diljem Europe. Svake godine, jedno dijete iz Gornje Austrije pali i preuzima svjetlo iz špilje u Betlehemu, gdje je rođen Isus. Svjetlo potom putuje u Austriju, gdje ga preuzimaju službene delegacije iz cijele Europe. Izviđači takvim činom, preuzimanja Betlehemskog Svjetla Mira šire poruku Mira u svoje zemlje. Zatim se to Svjetlo pali u svim domovima, crkvama, bolnicama, daje nadu svima u potrebi, staračkim domovima, zatvorima i mjestima javnog, kulturnog i političkog značaja – svakome tko cijeni značaj “dar”. Svakome tko želi Mir. Izviđači iz Hrvatske nose Betlehemsko Svjetlo Mira iz Beča u zagrebačku katedralu, a odatle se dalje širi po Hrvatskoj.

Također važno je spomenuti da su po Betlehemsko Svjetlo Mira u Zagreb išli izviđači Lorena Bujdo, Viktorija Velić i Andrej Puš zajedno sa predsjednikom Odreda izviđača Lisice, Denisom Cukorom i tajnikom Igorom Kardošom, dok su u dijeljenju sudjelovali članovi izviđača Matija Žubrinić i Nina Janković sa predsjednikom Denisom Cukorom, zamjenicom predsjednika Tatjanom Lulić Prpić i tajnikom Igorom Kardošom.

Svi građani koji žele preuzeti Betlehemsko Svjetlo Mira mogu to učiniti na Trgu sv. Josipa u Slatini gdje će isto dijeliti članovi slatinskog Odreda izviđača „Lisice“ sve do Badnjaka.

no images were found

Skip to content