„Agenda 2030“ – gradonačelnik Slatine u Osijeku predstavio projekte u suradnji s Mađarskom

Savjetovanje s javnošću u vezi nacrta prijedloga Odluke o raspolaganju nekretninama u vlasništvu Grada Slatine i stjecanju stvarnih i drugih prava u korist Grada Slatine
12.04.2019.
Savjetovanje s javnošću u vezi nacrta prijedloga Strategije upravljanja imovinom Grada Slatine 2019. – 2022.
12.04.2019.

„Agenda 2030“ – gradonačelnik Slatine u Osijeku predstavio projekte u suradnji s Mađarskom

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku jučer je održana konferencija pod nazivom „Agenda 2030“ u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku.

Cilj konferencije bio je upoznavanje nacionalnih strategija održivog razvoja Hrvatske i Mađarske i njihova primjena na lokalnoj razini. Na skupu je sudjelovalo 12 izlagača koji su raspravljali o mogućnostima suradnje i potencijalnim zajedničkim projektima. Predstavljene su i inicijative koje služe kao odlični primjeri regionalne suradnje dviju država, s ciljem razvoja i boljitka kvalitete života u pograničnim regijama.

Hrvatska i Mađarska zajedničkim projektima mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva ovog Programa za održivi razvoj, istaknuo je Antonio de Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku te dodao: – Agenda 2030 je zapravo svojevrsni program koji obuhvaća ukupno 17 ciljeva vezanih za aspekte života čovjeka. Mislili smo ih povezati i s jedne i druge strane granice jer možemo imati iste ciljeve i interese koji se mogu ostvariti i zajedničkim financiranjem.

Dobar primjer dugogodišnje uspješne suradnje sa susjedima predstavlja i grad Slatina čiji je gradonačelnik Denis Ostrošić na konferenciji predstavio Slatinu kao zdravi grad, govorio o slatinskim razvojnim projektima od kojih je posebno istaknuo projekt Regeneracije malih gradova, zatim poduzetničke mjere, te  je na kraju stavio naglasak na ukupnu suradnju s Mađarskom istaknuvši najnovije projekte koje Grad Slatina priprema u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg.

– U početku je to bio prijenos iskustava iz Mađarske u Hrvatsku vezan uz kreiranje razvojnih strategija. Potom smo proveli projekt u kojem smo povezali gradove Sent Lorinc, Našice i Slatinu kroz zajedničku muzejsku, povijesnu i željezničku priču. Iza toga smo krenuli na suradnje povezane sa zapošljavanjem, a trenutačno pripremamo dva nova projekta s gradovima Sent Lorinc i Szigetvar, rekao je gradonačelnik Ostrošić, koji je jučer imao prigodu Slatinu predstaviti i široj javnosti kroz dva intervjua za HRT Osijek i Radio Pečuh.

Inače program Agenda dotiče se svih područja važnih za ljudski život, od potrošnje i proizvodnje, klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, iskoristivosti prirodnih resursa u smislu održivog razvoja…
(www.radioslatina.hr)

Skip to content