55 Zvjezdica sinoć zasjalo na slatinskom nebu

Na 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine vijećnici usvojili izvješća o radu gradskih ustanova i tvrtki za 2018.g.
18/10/2019
Župa sv. Josipa proslavila 100-ti rođendan svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević
21/10/2019

55 Zvjezdica sinoć zasjalo na slatinskom nebu

Sinoć je slatinsko nebo obasjalo 55 Zvjezdica najvećim sjajem i vinulo slatinsku publiku u orbitu, neku drugu dimenziju.

Naime svojom kvalitetom i savršenošću izvedbe zagrebački Zbor Zvjezdice pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca, glazbenika, skladatelja, producenta,  dirigenta, glazbenog pedagoga, urednika i suradnika Hrvatske televizije, te diskografskog urednika, Slatina je doživjela jednu rapsodiju kulturnog stvaralaštva zbog čije su savršene glazbe zatitrale i zvjezdice na plavetnim nebeskim svodovima crkve sv. Josipa u Slatini.

Bila je to još jedna prekrasna večer u sklopu ovogodišnjeg jubilarnog 25. izdanja međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena gdje su uz Djevojački zbor Zvjezdice nastupili Zagrebački kvartet, sopranistica Tanja Ruždjak, Dora Draclin na oboi, Filip Šljivac na glasoviru te Dijana Grubišić Ćiković na glasoviru i harfi.

Brojnu slatinsku publiku koja je crkvu sv. Josipa popunila do posljednjeg mjesta, a među kojom su se između ostalih našli i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica, pozdravila je prof. Sara Mojzeš, te najavljujući izvođače zahvalila župniku Draganu Hrgiću na ustupljenom predivno akustičnom prostoru slatinske crkve.

Zvjezdice su teatralno svoj nastup započele izvedbom Kelemenovog djela Orion, Venus, Andromeda, čiju su praizvedbu izvele na istom ovom mjestu u crkvi sv. Josipa 2014. godine, a nakon ovog koncerta u Slatini skladba će se naći na repertoaru Zvjezdica i na skorašnjoj ponovnoj turneji po Americi, kao i djela Davorina Kempfa koji je također prisustvovao sinoćnjem koncertu u Slatini i s ponosom poslušao izvedbu svog djela Magnificat.
Na repertoaru su se uz Kelemena i Kempfa našla i djela Mokranjca, Cosettoa, Rossinia, Bacha, Mozarta, Vivaldija, te Schuberta i Franca u obradi Zdravka Šljivca koji nam je nakon izvrsnog koncerta rekao kako prije 35 godina mogućnost ovakvog uspjeha zbora nije mogao ni sanjati.

– Ni tada, a ni danas nisam razmišljao što će se dogoditi. Imao sam tek jasnu želju i ostvarivalo se ono čemu sam težio: dajmo najviše od sebe! Naš rad bih mogao podijeliti na uspjehe zbora, snimljene materijale i pojedinačni uspjeh naših pjevačica u ozbiljnoj i pop glazbi, a najviše me veseli da smo priznati u svjetskim umjetničkim krugovima, što potvrđuje i suradnja sa svim najeminentnijim ansamblima i orkestrima u državi, i to upravo na najznačajnijim projektima.
Ono što je neponovljivo to je ovaj zbor, Zvjezdice su moje životno djelo koje sam započeo prije 35 godina. To je jedna misija i te su djevojke u samom vrhu jer u svijetu samo one mogu pjevati neke skladbe, između ostalih i Kelemenovu skladbu Orion, Venus, Andromeda za čiju su izvedbu u Irskoj u konkurenciji 150 zborova osvojile Grand Prix nagradu za najbolji zbor u svim kategorijama, što je samo jedna u nizu vrhunskih nagrada ovoga zbora s kojim se ne mogu mjeriti ni Bečki dječaci, a dokaz tomu je Missa apostolica koja je imala dvije neuspjele praizvedbe; u Nizozemskoj i u Beču, jer nije bilo zbora koji to može pjevati. Mi smo je zajedno sa Zagrebačkim solistima praizveli, – rekao je Šljivac te dodao:

– Ovim odlikašicama i to svim generacijama treba odati priznanje, one su tako talentirane, pametne, inteligentne, obrazovane, daleko su više iznad selekcija glazbene škole i upravo iz tog razloga, iako sam najavio svoju abdikaciju još prije pet godina, još uvijek im dajem sto posto sebe. Imam sjajnu ekipu za rad i velika mi je želja da nekoga osposobimo da danas-sutra nastavi voditi ovo moje životno djelo, a ljude koji s njima mogu raditi nije lagano naći, ljude koji imaju entuzijazam, znanje i ideale da su spremni sve one nepravde i nedaće preživjeti i ići dalje u korak sa Zvjezdicama na samom vrhu, – zaključio je Šljivac te rekao kako mu je svaki nastup jednako drag, pjevali u Slatini ili New Yorku, no možda mu je ovaj u Slatini bio mrvicu draži od drugih jer je došao doma. Budući da je rođen u slatinskom prigradskom naselju Bakić, ističe da ga općenito Slavonija izuzetno privlači.

Šljivac je u Slatini završio osnovnu školu, a potom je svoje glazbeno obrazovanje nastavio u Zagrebu s nevjerojatnim uspjehom koji nadograđuje svakodnevno svojim radom na profesionalnom nivou s vrhunskim glazbenicima, ali sa Zvjezdicama je napravio svjetski vrh i to se osjeti. Uz brojne koncerte diljem svijeta Zvjezdice imaju preko 30 nastupa godišnje u HNK-u, pjevali su tri opere ovih sezona, a trenutno snimaju skladbe za balet Orašar za HNK, te se između ostaloga pripremaju za božićni koncert sa Zagrebačkom filharmonijom.

Na kraju koncerta Šljivac je uz želje za dobro zdravlje uputio zahvalu, kako je rekao, slatinskoj vizionarki, Jadranki Srdoč koja je ovom festivalu zajedno s Kelemenom, ali i uz njegovu pomoć postavila čvrste temelje koji su rezultirali da se Slatina upiše velikim slovima na svjetsku kulturnu mapu, jer za ovaj festival, koji je oplemenio Slatinu i svakom godinom postaje sve bolji, se doista zna.
(www.radioslatina.hr)