28 milijuna kuna za 15 prijavljenih projekata za osnovne i srednje škole

Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića “Zeko” Slatina
09.04.2015.
Prijavljen projekt energetske obnove zgrade Mjesnog doma u Novom Senkovcu
10.04.2015.

28 milijuna kuna za 15 prijavljenih projekata za osnovne i srednje škole

Briga o školstvu poseban je predmet interesa Virovitičko-podravske županije te u skladu s time konstantno ulaže u izgradnju, adaptaciju i održavanje školskih objekata, opremanje potrebnim nastavnim pomagalima i ostalom opremom, a sve to kako bi učenici mogli pohađati nastavu u sigurnijim i ugodnijim uvjetima.
Županija je, tako u suradnji s Razvojnom agencijom VIDRA te odgojno-obrazovnim ustanovama, samo u prva tri mjeseca 2015. godine prijavila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ukupno 15 projekata za osnovne i srednje škole.
Ukupna vrijednost investicija iznosi 28.269.322 kune, a od toga iznos traženih sredstava od Fonda je 15.919.975 kuna, dok je iznos iz proračuna Županije 12.349.346 kuna.
Na slatinskom području prijavljeni su projekti:
U OŠ Eugena Kumičića Slatina: energetska obnova fasade i vanjske stolarije – 2.494.335 kuna,
U OŠ Josipa Kozarca Slatina: projekt racionalne uporabe energije i toplinske zaštite – 1.657.956 kuna,
U OŠ Vladimira Nazora N. Bukovica: povećanje energetske učinkovitosti u postojećoj nestambenoj zgradi obnovom fasade, izmjenom vanjske stolarije i stropa prema negrijanom tavanu – 501.497 kuna,
U OŠ Voćin: poboljšanje energetski učinkovite unutarnje rasvjete – 706.439 kuna,
U OŠ «Davorin Trstenjak», Čađavica: povećanje energetske učinkovitosti u postojećoj nestambenoj zgradi obnovom fasade i stropa prema negrijanom tavanu – 1.323.996 kuna,
U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina: poboljšanje toplinskih karakteristika i povećanje energetske učinkovitosti građevine – 1.891.200 kuna.
Kako je u novije vrijeme sve snažniji naglasak na održivom razvoju, zaštiti okoliša i korištenju obnovljivih izvora energije, tako i Virovitičko-podravska županija ulaže i u energetsku učinkovitost odgojno-obrazovnih institucija i poboljšanje tehničkih uvjeta, a u tom smjeru će se nastaviti i u budućnosti.
Pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Vesna Šerepac ističe da Fond za zaštitu okoliša ima važnu ulogu u provedbi projekata energetske učinkovitosti, a posebice u mjerama kojima se ostvaruju uštede i pridonose smanjenju emisije stakleničkih plinova. Očekuje se da će realizacija ovih projekata znatno pridonijeti kvaliteti življenja na našem području, te na taj način sudjelovati u nacionalnom očuvanju okoliša. (vpz.hr)

Skip to content